Poremećaji jajovoda i bolesti zdjelice

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Tvrtko Tupek, dr. med.

Poremećaji jajovoda su opstrukcija jajovoda ili poremećaj epitela koji ometa pokretljivost zigote bolesti zdjelice su anatomski poremećaji koji ometaju oplodnju ili implantaciju.

(Vidi također Pregled neplodnosti.)

Etiologija

Poremećaji jajovoda mogu nastati od

Plodnost mogu umanjiti promjene zdjelice poput

  • Intrauterinih priraslica (Ashermanov sindrom)

  • Mioma koji začepljuju jajovode ili deformiraju šupljinu maternice

  • Nekih malformacija

  • Priraslice u zdjelici

Endometrioza može uzrokovati promjene jajovoda, jajnika, maternice ili druge promjene koje smanjuju plodnost.

Dijagnoza

  • Histerosalpingografija

  • Ponekad sonohisterografija ili laparoskopija

Svaka obrada neplodnosti uključuje evaluaciju jajovoda.

Najčešće se izvodi histerosalpingografija (fluoroskopski prikaz maternice i jajovoda nakon ubrizgavanja kontrasta u maternicu), 2 do 3 dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Histerosalpingografija rijetko lažno prikazuje prohodnost jajovoda, ali često lažno prikazuje opstrukciju jajovoda. Ovom pretragom se također mogu otkriti neke promjene u zdjelici i maternici. Iz neobjašnjivih razloga, plodnost kod žena čini se da je pojačana nakon histerosalpingografije ako je rezultat testa uredan. Dakle, ako su rezultati histerosalpingografije uredni, dodatni dijagnostički testovi funkcije jajovoda mogu biti odgođeni za nekoliko ciklusa u mladih žena.

Promjene u maternici i jajovodu mogu se otkriti ili dalje razjasniti sonohisterografijom (ubrizgavanjem izotonične tekućine kroz cerviks u maternicu tijekom ultrazvuka) ili histeroskopijom. Lezije jajovoda mogu se dodatno evaluirati laparoskopijom, a intrauterine lezije histeroskopijom. Dijagnostika i liječenje se često izvode istodobno tijekom laparoskopije ili histeroskopije.

Liječenje

  • Laparoskopija i/ili histeroskopija

  • Postupci potpomognute oplodnje

Tijekom laparoskopije se mogu razriješiti priraslice u zdjelici ili se zdjelična endometrioza može spaliti ili odstraniti laserom. Tijekom histeroskopije mogu se razriješiti priraslice, a odstraniti submukozni miomi i intrauterini polipi. Stopa trudnoće nakon laparoskopskog liječenja zdjeličnih poremećaja je niska (obično ne više od 25%), ali histeroskopsko liječenje intrauterinih poremećaja često je uspješno, sa stopom trudnoće od oko 60 do 70%. Postupci potpomognute oplodnje često su potrebni ženama sa zdjeličnim poremećajima i općenito su poželjniji.