Fetišistički poremećaji (Fetišizam)

Autor: George R. Brown, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Karlica Hana, dr. med.

Fetišizam je primjena predmeta (fetiša) kao najboljeg načina za postizanje spolnog uzbuđenja. Međutim, običnim jezikom rečeno, ovaj se izraz često rabi za opisivanje osobitih spolnih zanimanja, poput igranja uloga, traženja određenih tjelesnih osobina i određenih spolnih aktivnosti. Fetišistički poremećaj odnosi se na ponavljajućih intenzivnih seksualnih uzbuđenja iz uporabe neživog objekta ili s vrlo specifičnim naglaskom na negenitalni dio tijela (ili dijelove) koji uzrokuje značajne tegobe ili funkcionalno oštećenje.

(Vidi također Pregled Parafilijski poremećaja.)

Fetišizam je oblik parafilije, ali većina ljudi koji imaju fetišizam ne zadovoljava kliničke kriterije za parafiličke poremećaje koji zahtijevaju da ponašanje, fantazije ili porivi rezultiraju klinički signifikantim tegobama ili poremećajima funkcioniranja. Stanje također mora biti prisutano ≥ 6 mj.

Česti fetiši su pregače, cipele, predmeti od kože ili lateksa te žensko donje rublje. Fetiš može zamijeniti tipičnu spolnu aktivnost s partnerom ili se može uklopiti u spolno ponašanje s voljnim partnerom. Manje fetišističko ponašanje kao nadopuna dogovornom spolnom odnosu se ne smatra poremećajem, jer nije uključena, nelagoda niti znakovita disfunkcija. Intenzivni, obligatorni i jaki kompulzivni fetišistički obrazac uzbuđenja i ponašanje mogu uzrokovati probleme u vezi ili postaju sve više zaokupljajući te destruktivno djeluju na životu osobe.

Fetiši mogu uključivati nošenje odjeće suprotnog spola (npr ženske donje rublje), ali ako se seksualna uzbuđenost javlja uglavnom iz nošenja odjeće (tj, cross-dressing), nego da se koristi na neki drugi način, parafilija se smatra transvestizam.

Liječenje fetišizma može uključivati psihoterapiju, lijekove ili oboje. SIPPS se upotrebljavaju s ograničenim uspjehom u nekih pacijenata koji zatraže liječenje.