nosni polipi

Autor: Marvin P. Fried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: Ivan Rašić, dr. med.

Nosni polipi su mesnate izrasline nosne sluznice koje se stvaraju na mjestima edema u lamini propriji sluznice, obično u blizini otvora maksilarnih sinusa.

Sklonost stvaranju polipa izazivaju alergijski rinitis, akutne i kronične infekcije i cistična fibroza. Krvareći polipi se stvaraju kod rinosporidioze. Jednostrani polipi se nekad stvaraju uz dobroćudne ili zloćudne tumore nosa ili paranazalnih sinusa ili mogu biti takvi tumori. Također mogu nastati kao reakcija na strano tijelo. Nosni polipi čvrsto su povevezani s

  • alergijom na salicilate

  • infekcija sinusa

  • Astma

Simptomi obuhvaćaju opstrukciju i iscjedak iz stražnjeg dijela nosne šupljine, kongestiju, kihanje, rinoreju, anosmiju, hiposmiju, bol u području lica i svrbež oka.

Dijagnoza se u osnovi zasniva na tjelesnom pregledu. Polipa u razvoju je suza-oblika; kada zrela, ona podsjeća na oguljenu bez sjemena grožđa.

Liječenje

  • Kortikosteroidni sprej topički

  • Ponekad kirurško uklanjanje

Do smanjenja ili nestanka polipa mogu dovesti kortikosteroidi, poput aerosola beklometazona (42 μg/u potisku) ili flunizolid (25 μg/u potisku), primijenjeni u vidu 1 do 2 potiska u svaku nosnicu dva puta dnevno, kao i oralna primjena kortikosteroida tijekom jednog tjedna koja se postupno smanjuje.

U mnogim slučajevima ipak je potrebno kirurško odstranjenje. Polipi koji začepljuju dišni put ili izazivaju sinusitis se odstranjuju, kao i jednostrani polipi koji mogu prikriti dobroćudne ili zloćudne tumore.

Međutim, ukoliko se ne obuzda alergija ili infekcija, polipi se često recidiviraju. Nakon odstranjenja nosnih polipa, ponovnu pojavu odgađa lokalna primjena beklometazona ili flunizolida. Kod teških opetovanih slučajeva, može biti indicirana maksilarna sinusotomija ili etmoidektomija. Ovi se postupci obično izvode endoskopski.