Donji jednjački prsten

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Donji jednjački prsten je suženje sluznice debljine od 2 do 4 mm, koje uzrokuje prstenasto suženje distalnog dijela jednjaka na spoju cilindričnog i višeslojnog pločastog epitela.

(Vidi također Pregled bolesti jednjaka i poremećaja gutanja.)

Etiologija distalnih prstenova jednjaka je i dalje nepoznata; postoje mnoge teorije, od onih da su prirođeni ili uzrokovani refluksom kiseline, ali i teorija da je riječ o ezofagitisu izazvanom tabletama.

Ovaj prsten uzrokuje povremenu pojavu disfagije za krutu hranu. Simptomi mogu početi u bilo kojoj dobi, ali obično ne počinju do 25. godine života. Poteškoća gutanja dolazi i odlazi, a posebno ju otežavaju konzumacija mesa i suhog kruha. Simptomi se obično pojave kad je lumen jednjaka <12 mm, a nikada kad je lumen >20 mm.

Tipično, procjena disfagija počinje s endoskopijom gornjeg GIT-a, koja bi trebala pokazati prsten dovoljno velik da uzrokuje simptome. Ukoliko se distalni dio jednjaka dovoljno proširi, prsten se obično prikaže pri kontrastnom RTG pregledu.

Kod širih prstenova, jedina je terapija podučiti bolesnika da hranu temeljito sažvače, ali uži prsten zahtijeva dilataciju pomoću endoskopa ili bužiranje. Kirurška resekcija je rijetko potrebna.