Transdermalni i intravaginalni steroidni kontraceptivi

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Metoda za brzo pokretanje, slična onoj korištenoj za primjenu oralnih kontraceptiva, može se koristiti kod transdermalnih i transvaginalnih kontraceptiva. Ako se bilo koja od metoda pokrene van prvih 5 dana menstrualnog ciklusa, sljedećih 7 dana potrebno je koristiti dodatnu metodu kontracepcije.

Transdermalni kontraceptivi

Transdermalni flaster površine 2 20 cm 2 može dnevno otpuštati 150 mcg progestina norelgestromina (aktivnog metabolita norgestimata) i 20 mcg etinil estradiola u sistemsku cirkulaciju tijekom 7 dana. Nakon 1 tjedna flaster se uklanja a novi flaster stavlja na drugo područje kože. Nakon 3 flastera, tijekom 4. tjedna se ne primjenjuje ništa kako bi se omogućilo probojno krvarenje.

Razine estrogena i progestina u krvi su stabilnije kod primjene flastera nego kod korištenja OK. Sve u svemu, kontracepcijska učinkovitost, učestalost krvarenja i štetne posljedice flastera su slični onima s OK, ipak, pridržavanje uputa je bolje s flasterom kod pacijentica jer se koristi tjedno a ne dnevno. Flaster može biti manje učinkovit kod pretilih žena koje teže > 90 kg.

Žene treba savjetovati da koriste dodatnu kontracepcijsku metodu tijekom 7 dana ako je > 2 dana kasnilo postavljanje novog flastera.

Vaginalni kontraceptivni prsten

U SAD-u je trenutno dostupna samo jedna vrsta vaginalnog prstena. Taj vaginalni prsten je fleksibilan, mekan i proziran; dolazi u jednoj veličini, mjeri 59 mm u promjeru a 4 mm je debel. Svaki prsten otpušta 15 mcg etinil estradiola (estrogena) i 120 mcg etonogestrela (progestin) dnevno. Ti se hormoni apsorbiraju preko vaginalnog epitela. Kod korištenja vaginalnog prstena, razina hormona u krvi relativno je konstantna.

Žene postavljaju i uklanjaju prsten same, nema potrebe da ga postavlja liječnik. Prsten se obično postavlja na 3 tjedna te se uklanja na 1 tjedan kako bi se omoućilo krvarenje.

Kontracepcijska efikasnost i neželjni učinici vaginalnog prstena slični su onima kod OK no pridržavanje uputa je konzistentnije kod uporabe prstena jer se unosi jednom mjesečno a ne svaki dan.

Žene ponekad žele ukloniti vaginalni prsten u drugo vrijeme od onog predviđenog. Međutim, ako je prsten uklonjen na dulje od 3 sata, žene treba savjetovati da koriste dodatnu kontracepcijsku metodu tijekom idućih 7 dana.