Tumori uha

Autor: Bradley A. Schiff, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Alan Pegan, dr. med.i doc. dr. sc.Darko Solter, dr. med.

Postoji niz zloćudnih i dobroćudnih tumora uha koji se obično manifestiraju gubitkom sluha. Također može se javiti nestabilnost, vrtoglavica ili gubitak ravnoteže. Ovi tumori su rijetki, a postavljanje dijagnoze može biti teško.

(Vidi također Opće spoznaje o tumorima glave i vrata)

Zloćudni tumori uha

U zvukovodu mogu nastati bazocelularni i planocelularni karcinomi. Dugotrajne upalne promjene uslijed kronične upale srednjeg uha mogu pogodovati razvoju karcinoma pločastih stanica. Indicirana je opsežna kirurška resekcija i postoperativna radioterapija. Kad su promjene ograničene na zvukovod i bez širenja na srednje uho, indicirana je resekcija zvukovoda u bloku uz poštedu ličnog živca. Dublja invazija tumora zahtijeva značajno širu resekciju temporalne kosti.

Karcinom pločastih stanica rijetko nastaje u srednjem uhu. Dugotrajna otoreja kod krinične upale srednjeg uha može biti predisponirajući faktor za razvoj tumora. Nužna je resekcija temporalne kosti i postoperativna tradioterapija.

Nekromafilni paragangliomi (kemodektomi) nastaju u temporalnoj kosti iz glomusnog tjelešaca jugularnog bulbusa (tumori glomusa jugulare) ili na medijalnoj stijenci srednjeg uha (tumori glomus tympanicuma). Pojavljuju se kao pulsirajuća crvena masa u srednjem uhu.

Prvi simptom je često tinitus, koji je sinkron s bilom. Javlja se nagluhost i vrtoglavica. Ispad funkcije 9., 10. ili 11. kranijalnog živca može se javiti kod glomus jugulare tumora koji se šire na foramen jugulare.

Ekscizija je prvi izbor liječenja, dok je radioterapija indicirana kod bolesnika kod kojih nije moguće kirurško liječenje.

Dobroćudni tumori uha

U zvukovodu se mogu razviti sebacealne ciste, osteomi i keloidi te ga začepiti, dovodeći do zadržavanja cerumena i razvoja provodne nagluhosti. Ekscizija je prvi izbor liječenja za sve dobroćudne tumore uha.

Ceruminomi nastaju u vanjskoj trećini zvukovoda. Ovi tumori su histološki dobroćudnog izgleda te ne metastaziraju ni regionalno niti na udaljena sijela, ali su lokalno agresivni i potencijalno destruktivni, te ih treba odstraniti do “u zdravo“.