Tenzijska glavobolja

Autor: Stephen D. Silberstein, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Jelena Košćak Lukač, dr. med.

Tenzijska glavobolja je generalizirana, blaga, ne uzrokuje jaču onesposobljenosti, mučninu niti fotofobiju koje se inače javljaju kod migrene.

(Vidi također Pristup pacijentu s glavoboljom.)

Tenzijska glavobolja može biti epizodna ili kronična:

  • Epizodna tenzijska glavobolja javlja se <15 dana / mj. Epizodna tenzijska glavobolja je vrlo česta; mnogi se bolesnici zadovoljavajuće liječe analgeticima u slobodnoj prodaji i nije im potrebna liječnička pomoć.

  • Kronične glavobolje tenzijskog tipa javljaju se ≥ 15 dana mjesečno.

Simptomi i znakovi

Bol je obično blaga do umjerena i često se opisuje kao stezajuća. Bol započinje okcipitalno ili obostrano frontalno i šire se na cijelu glavu.

Za razliku od migrenske glavobolje, tenzijska glavobolja nije praćena mučninom niti povraćanjem, a ne pogoršava je fizička aktivnost, svjetlo, zvukovi i mirisi. Potencijalni okidači kronične tenzijske glavobolje su poremećaji spavanja, stres, disfunkcija temporomandibularnog zgloba, bol u vratu, naprezanje očiju.

Epizodne glavobolje mogu trajati 30 minuta do nekoliko dana. Oni obično počinju nekoliko sati nakon buđenja i pogoršavaju se kao dan napreduje. Rijetko bude bolesnike iz sna.

Kronične glavobolje mogu varirati u intenzitetu tijekom dana, ali su gotovo uvijek prisutni.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se temelji na karakterističnim simptomima i normalnom fizikalnom pregledu (uključujući neurološki). Potencijalne okidače za kroničnu glavobolju tenzijskog tipa treba identificirati i tretirati.

Tenzijsku glavobolju treba razlikovati od nepotpunog oblika migrene (forme fruste), koju imaju mnogi pacijenti koji boluju od migrene; ova glavobolja ima samo neke značajke migrene i nalikuje glavobolji tenzijskog tipa, ali je blaga i odgovara na lijekove specifične za migrenu.

Ako se teška glavobolja dijagnosticira kao tenzijska glavobolja, dijagnozu treba preispitati, zato jer su jake tenzijske glavobolje rijetkost.

Liječenje

  • Analgetici

  • Ponekad bihevioralne i psihološke metode

Lijekovi za prevenciju migrene mogu pomoći i kod kronične tenzijske glavobolje (osobito amitriptilin).

Većina blagih do umjerenih tenzijskih glavobolja može se liječiti analgeticima koji su slobodnoj prodaji (npr aspirin, acetaminofen). Masiranje zahvaćenog područja može biti učinkovito.

Bihevioralne i psihološke metode (npr. opuštanje i tehnike kontroliranja stresa) često se koriste te su učinkovite, osobito u kombinaciji s medikamentoznom terapijom.