Vaginalno krvarenje

Autor: David H. Barad, MD, MS
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Abnormalno vaginalno krvarenje uključuje

 • Menstruacije koje su preobilne (menoragija ili hipermenoreja) ili prečeste (polimenoreja)

 • Krvarenje koje nema veze s menstruacijom a javlja se neredovito između menstruacija (metroragija)

 • Krvarenje koje je prekomjerno tijekom menstruacije i javlja se neredovito i između menstruacija (menometroragija)

 • Premenarhalno krvarenje

 • Postmenopauzalno krvarenje (tj, > 6 mj nakon zadnje normalne menstruacije)

Vaginalno krvarenje može se također pojaviti tijekom rane ili kasne trudnoće

Vaginalno krvarenje može nastati bilo gdje u genitalnom sustavu, uključujući vulvu, vaginu, cerviks i uterus. Kad vaginalno krvarenje nastaje u maternici, to se zove abnormalno krvarenje iz maternice (AUB).

Patofiziologija

Većina abnormalnih vaginalnih krvarenja povezano je s

 • Hormonalnim poremećajima u hipotalamus-hipofiza-jajnik osi (najčešće)

 • Strukturalnim, upalnim ili drugim ginekološkim poremećajima (npr. tumori)

 • Poremećajima krvarenja (rijetko)

Kod hormonalnih uzroka, ovulacija se ne zbiva ili se zbiva rijetko; Tijekom anovulacijskog ciklusa ne stvara se žuto tijelo te se posljedično ne događa normalna cikličko lučenje progesterona. Bez progesterona, estrogen uzrokuje daljnju proliferaciju endometrija koji nakon nekog vremena preraste vlastitu krvnu opskrbu. Endometrij se potom ljušti i krvari nepotpuno, nepravilno i ponekad dugotrajno.

Etiologija

Uzroci vaginalnog krvarenja u odraslih (vidi tablicu Neki uzroci vaginalnog krvarenja u odraslih) i djece (vidi tablicu Najčešći uzroci vaginalnog krvarenja u djece) razlikuju se.

U reproduktivnim godinama, česti uzroci vaginalnog krvarenja u žena kod koji nije potvrđena trudnoća uključuju

 • AUB, posebno anovulacijsko krvarenje

 • Komplikacije u ranoj, nedijagnosticiranoj trudnoći

 • Submukozni miom

 • Krvarenje u sredini ciklusa povezano s ovulacijom

 • Probojno krvarenje kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju

Anovulacijsko krvarenje iz maternice najčešći je uzrok abnormalnog vaginalnog krvarenja tijekom reproduktivnih godina.

Uzroci abnormalno krvarenje iz maternice u negravidnih žena reproduktivne dobi mogu biti klasificirani kao nestrukturalni li strukturalni po PALM-COEIN klasifikacijskom sustavu [1, 2]). PALM-COEIN je kratica za strukturalne (PALM) i nestrukturalne uzroke (COEIN).

Vaginitis, strana tijela, ozljede i seksualno zlostavljanje su najčešći uzroci vaginalnog krvarenja prije menarhe.

Literatura

 • 1. Practice bulletin no. 128Practice bulletin no. 128: Practice bulletin no. 128: Diagnosis of abnormal uterine bleeding in reproductive-aged women. Obstet Gynecol 120(1):197-206, 2012. doi: 10.1097/AOG.0b013e318262e320.

 • 2. Practice bulletin no. 136Practice bulletin no. 136: Management of abnormal uterine bleeding associated with ovulatory dysfunction. Obstet Gynecol 122(1):176-85, 2013. doi: 10.1097/01.AOG.0000431815.52679.bb.

Obrada

Na neprepoznatu trudnoću mora se posumnjati i dijagnosticirati u žena reproduktivne dobi, jer su neki uzroci krvarenja u trudnoći (primjerice, izvanmaternična trudnoća) opasni po život.

Anamneza

Anamneza trenutnih tegoba treba uključivati količinu (npr, prema broju uložaka koji se koriste po danu ili satu) i trajanje krvarenja, kao i povezanost krvarenja s menstrualnim ciklusom i spolnim odnosom. Kliničari bi trebali uzeti sljedeće podatke

Osvrtom na organske sustave treba tražiti simptome mogućih uzroka, uključujući sljedeće:

Osobna anamneza treba utvrditi da li su prisutni poremećaji koji mogu uzrokovati vaginalno krvarenje, uključujući nedavni spontani ili inducirani pobačaj i strukturalne poremećaje (npr. miome uterusa, ciste jajnika). Kliničari trebaju identificirati faktore rizika za rak endometrija, uključujući pretilost, dijabetes, hipertenziju, dugotrajno neoponirano djelovanje estrogena (to jest, bez djelovanja progesterona) i sindrom policističnih jajnika. Anamneza korištenja lijekova treba uključivati ciljana pitanja o korištenju hormona.

Ako se sumnja na seksualno zlostavljanje djeteta, može se napraviti strukturiran forenzički intervju na temelju protokola National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol National institute of Child Health and Human Development (NICHD). On pomaže djetetu da pruži informacije o proživljenom događaju i povećava kvalitetu dobivenih informacija.

Fizikalni pregled:

Vitalni znakovi se prouče kako bi se prepoznali znakovi hipovolemije (npr. tahikardija, tahipmeja, hipotenzija).

Tijekom općeg fizikalnog pregleda, liječnici bi trebali tražiti znakove anemije (npr blijedilo konjunktiva) i znakove mogućih uzroka krvarenja, uključujući sljedeće:

Pregledom abdomena obraća se pozornost na prisutnost distenzije, osjetljivosti i palpabilne tvorbe (posebno uvećana maternica). Ako je maternica uvećana učini se auskultacija otkucaja fetalnog srca.

Radi se potpuni ginekološki pregled, osim ako pregled abdomena upućuje na kasnu trudnoću. U tom slučaju je digitalni pregled kontraindiciran dok se ne ustanovi položaj posteljice. U svim drugim slučajevima pregled u spekulima pomaže identificirati lezije uretre, rodnice i cerviksa. Bimanualnim pregledom se procjenjuju veličina maternice i uvećanje jajnika. Ako se ne nalazi krvi u rodnici potrebno je učiniti rektalni pregled kako bi se utvrdilo da li je krvarenje porijeklom iz gastrointestinalnog sustava.

Upozoravajući znakovi

Sljedeći nalazi su od posebne važnosti:

 • Hemoragični šok (tahikardija, hipotenzija)

 • Premenarhalno i postmenopauzalno vaginalno krvarenje

 • Vaginalno krvarenje u trudnoći

 • Prekomjerno krvarenje

 • U djece, otežano hodanje ili sjedenje; modrice ili laceracije oko spolovila, anusa ili usne šupljine; i/ili vaginalni iscjedak ili pruritus

Interpretacija nalaza

Vjerojatnost razvoja značajne hipovolemije ili hemoragičnog šoka je mala, osim kod rupture ektopične trudnoće ili, rijetko, ciste jajnika (posebno kada se palpira osjetljiva tvorba u zdjelici)

U djevojčica, razvoj dojki te pojava pubične i aksilarne dlakavosti ukazuju na prijevremeni pubertet i prijevremenu pojavu menstruacije. Kad tih znakova nema treba istražiti mogućnost seksualnog zlostavljanja, osim ako su pronađene lezije ili strano tijelo koji bi očito ukazali na uzrok.

U žena u reproduktivnoj dobi, pregledom se mogu pronaći ginekološke promjene ili drugi nalazi koji bi uputili na uzrok. Ako mlađe pacijentice koji uzimaju hormonsku terapiju nemaju vidljivih abnormalnosti tijekom pregleda i krvarenje je točkasto, krvarenje je vjerojatno povezano s hormonskom terapijom. Ako je problem samo u prekomjernom menstrualnom krvarenju treba uzeti u obzir poremećaj maternice ili hemoragijsku dijatezu. Nasljedni poremećaji krvarenja u početku se mogu manifestirati kao obilno menstrualno krvarenje u vrijeme menarhe ili tijekom adolescencije.

U postmenopauzalnih žena treba posumnjati na ginekološki karcinom.

Ako abnormalno krvarenje ne proizlazi iz bilo kojeg od uobičajenih uzroka, može biti povezano s promjenama u hormonskoj kontroli menstruacijskog ciklusa.

Pretrage

Kod svih žena reproduktive dobi potrebno je učiniti

 • Urinski test na trudnoću

U ranoj trudnoći (prije 5. tjedna), test urina na trudnoću možda neće biti dovoljno osjetljiv. Urin kontaminiran krvlju može dovesti do pogrešnih rezultata. Test kvalitativne serum beta podjedinice humanog korionskog gonadotropina (beta-hCG) treba učiniti ako je urinski test negativan a sumnja se na trudnoću. Krvarenje na rodnicu tijekom trudnoće zahtijeva poseban pristup (vidi Vaginalno krvarenje tijekom rane trudnoće i Vaginalno krvarenje rijekom kasne trudnoće).

U žena koje nisu trudne vadi se KKS ako je krvarenje neuobičajeno obilno (npr.> više od jednog uloška ili tampona na sat) ili ako je trajalo barem nekoliko dana ili ako postoje simptomi anemije ili hipovolemije. Ako se utvrdi anemija, a nije očita posljedica manjka željeza (utemeljeno na pronalasku mikrocitoze i hipokromije), rade se pretrage željeza.

Obično se mjere razine TSH i prolaktina, čak i kada je galaktoreja odsutna..

Ako se sumnja na poremećaj krvarenja, mjere se von Willebrandov faktor, broj trombocita, protrombinsko vrijeme i parcijalno tromboplastinsko vrijeme.

Ako se sumnja na sindrom policističnih jajnika, mjeri se razina testosterona i dehidroepiandrosteron sulfata (DHEAS) u serumu.

Slikovne pretrage uključuju transvaginalni ultrazvuk, ako je kod žena prisutan bilo koji od sljedećih faktora:

 • Dob > 35

 • Faktori rizika za karcinom endometrija

 • Krvarenje koje se nastavlja unatoč korištenju empirijske hormonske terapije

Nalaz fokalnog zadebljanja endometrija koje se otkrije tijekom probirnog ultrazvuka može zahtijevati histeroskopiju ili sonohisterografiju kako bi se identificirale male imtrauterine tvorbe (npr. polipi endometrija, submukozni miomi).

Ostala ispitivanja uključuju uzorkovanje endometrija ako su nalazi pregleda i ultrazvuka neuvjerljivi u žena kod kojih je prisutan bilo koji od sljedećih faktora:

 • Dob> 35

 • Faktori rizika za karcinom

 • Zadebljanje endometrija> 4 mm

Uzorkovanje se može obaviti aspiracijom, a ako cervikalni kanal zahtijeva dilataciju, dilatacijom i kiretažom. U postmenopauzalnih, preporučuje se histeroskopija s dilatacijom i kiretažom tako da se može procijeniti čitav kavum maternice.

Liječenje

Hemoragični šok se zbrinjava. Kod anemije zbog manjka željeza može biti potrebno nadomještanje željeza.

Konačno liječenje krvarenja usmjereno je na uzrok. Tipično, hormoni, obično oralni kontraceptivi, prva su linija liječenja za anovulacijska abnormalna krvarenja iz maternice.

Gerijatrijske osnove

Postmenopauzalno krvarenje (krvarenje > 6 mj nakon menopauze) je nenormalno kod većine žena i zahtijeva daljnju evaluaciju kako bi se isključio karcinom, osim ako ono očito proizlazi uslijed povlačenja egzogenih hormona.

U žena koje ne uzimaju egzogene hormone najčešći uzroci postmenopauzalnog krvarenja su atrofija endometrija i rodnice.

U nekih starijih žena fizikalni pregled vagine može biti otežan jer uslijed nedostatka estrogenadolazi do povećane fragilnosti vaginalne sluznice, vaginalne stenoze i ponekad priraslica u rodnici. Za ove pacijentice bi u pregledu mogao biti prikladan pedijatriijski spekulum.

Ključne točke

 • Trudnoća mora biti isključena u žena reproduktivne dobi, čak i kada anamnestički podaci ne upućuju nju.

 • Anovulacijsko krvarenje iz maternice najčešći je uzrok abnormalnog vaginalnog krvarenja tijekom reproduktivnih godina.

 • Vaginitis, strana tijela, ozljede i seksualno zlostavljanje najčešći su uzroci vaginalnog krvarenje prije menarhe.

 • Kod postmenopauzalnog vaginalnog krvarenja potrebna je daljnja obrada kako bi se isključio karcinom kao uzrok.