Pelioza jetre

Autor: Nicholas T. Orfanidis, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Martina Marušić, dr. med.

Pelioza jetre je asimptomatski poremećaj jetre, u kojem su brojne krvlju ispunjene ciste nepravilno raspoređene unutar jetrenog parenhima.

(Vidi također Pregled vaskularnih poremećaja jetre.)

Ciste obično nemaju stanični sloj i okružene su hepatocitima, a promjera su od nekoliko milimetara do 3 cm. Neke ipak imaju sloj endotelnih stanica i javljaju se zajedno s dilatiranim jetrenim sinusoidama. Najvjerojatniji uzrok je oštećenje sinusoidalnih stanica. Pelioza jetre se povezuje s upotrebom hormona (anabolički steroidi, oralni kontraceptivi, glukokortikoidi), tamoksifenom, vinil kloridom, vitaminom A, a posebno u bolesnika s transplantiranim bubregom na azatioprinu.

Pelioza jetre je obično asimptomatska, ali povremeno ciste rupturiraju, što rezultira krvarenjem, a ponekad i smrtnim ishodom. Neki bolesnici razviju pravu bolest jetre, karakteriziranu žuticom, hepatomegalijom i zatajenjem jetre.

Blagi slučajevi mogu biti otkriveni slučajno tijekom slikovne dijagnostičke pretrage, učinjene zbog blago poremećenih testova jetrene funkcije ili iz drugih razloga. Ultrazvukom ili CT-om mogu se otkriti ciste. Većina slučajeva se ne liječi.