Vaginitis uzrokovan kandidom

Autor: Oluwatosin Goje, MD, MSCR
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Kandida vaginitis je vaginalna infekcija koju uzrokuje Candida sp, obično C. albicans.

(Također vidi Pregled vaginitisa.)

Većina gljivičnih vaginitisa je uzrokovana C. albicans (kandidijaza),koja kolonizira 15 do 20% žena koje nisu trudne i 20 do 40% trudnih žena.

Faktori rizika za kandida vaginitisi uključuju:

  • Dijabetes

  • Korištenje antibiotika širokog spektra ili kortikosteroida

  • Trudnoću

  • Usko neprozračno donje rublje

  • Imunokompromitiranost

  • Korištenje intrauterinog uloška

U postmenopauzalnih žena kandida vaginitis je rijedak, osim kod onih koje uzimaju sistemsku hormonsku terapiju.

Simptomi i znakovi

Tipični simptomi i znakovi obuhvaćaju svrbež rodnice ili stidnice, pečenje i nadražaj (koji se može pogoršati nakon spolnog odnosa) i gusti, bijeli, sirasti iscjedak koji se drži zidova rodnice. Simptomi i znakovi se pojačavaju tjedan dana prije menstruacije, Česti su crvenilo, edem i ekskorijacije.

Rijetka je infekcija u muških spolnih partnera.

Ponavljanje nakon terapije nije učestalo.

Dijagnoza

  • Vaginalni pH i nativni razmaz

Vaginalni pH je < 4.5; pupajuće kvasnice, pseudohife ili miceliji mogu se vidjeti na nativnom razmazu, osobito na razmazu s kalij hidroksidom (KOH). Ako simptomi ukazuju na kandida vaginitis no znakovi (uključujući vulvarnu infekciju) su odsutni a mikroskopom se ne nalazi fungalnih elemenata treba učiniti kulturu gljivica. Ženama s čestim recidivima potrebno je napraviti kulturu gljivica kako bi se potvrdila dijagnoza i eventualno isključila Candida. koja nije albicans.

Liječenje

Održavanje vulve čistom i nošenje široke, upijajuće pamučne odjeće koja dopušta cirkulaciju zraka mogu reducirati vlaženje vulve i rast gljivica.

Oralni ili lokalni lijekovi su vrlo učinkoviti kod kandida vaginitisa(vidi tablicu). Pridržavanje režima liječenja je bolje kod korištenja jedne doze flukonazola od 150 mg. Butokonazol, klotrimazol, mikonazol i tiokonazol za lokalnu primjenu dostupni su bez recepta. Pacijentice treba upozoriti da kreme i masti za lokalnu primjenu sadrže mineralna ili biljna ulja koja slabe kondome od lateksa.

Ako simptomi traju ili se pogoršavaju tijekom lokalnog liječenja, treba razmotriti mogućnost preosjetljivosti na lokalne fungicide.

Ako su učestali recidivi potrebna je dugotrajna supresija bolesti oralnom terapijom (flukonazol 150 mg jednom tjedno ili mjesečno ili ketokonazol 100 mg jednom na dan tijekom 6 mjeseci). Supresija je učinkovita samo dok se uzimaju lijekovi. Ovi lijekovi mogu biti kontraindicirani u pacijentica s bolestima jetre. Pacijenticama koje uzimaju ketokonazol treba redovito raditi test funkcije jetre.