Prijelomi skočnog zgloba:

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Prijelomi gležnja se javljaju kod medijalnog ili stražnjeg malleolusa tibije i / ili bočnog malleolusa fibule. ovi prijelomi mogu biti stabilni ili nestabilni Dijagnoza se postavlja s RTG snimcima, a ponekad i MRI. Liječenje se obično provodi s čizmom za šetanje kod stabilnih prijeloma i često otvorenom repozicijom i unutarnjom fiksacijom za nestabilne prijelome.

Prijelomi gležnja su česti i mogu biti posljedica višestrukih mehanizama ozljede , ali inverzijska ozljeda prilikom trčanja ili skakanja je najčešća.

Strukture skočnog zgloba čine prsten koji povezuje tibiju i fibulu s talusom. Unutar prstena, stabilnost osigurava

Prijelomi koji prekidaju prsten na jednom mjestu, često ga prekidaju i na drugom (npr. ako je slomljena samo jedna kost, ligament je istovremeno i jako otrgnut). Ako prijelom prekida bilo koju kombinaciju od ≥2 strukture koje stabiliziraju prsten skočnog zgloba, on postaje nestabilan; Poremećaj medijalnog deltoidnog ligamenta također uzrokuje nestabilnost.

Proksimalna fibula također može biti slomljena (naziva Maisonneuve fraktura) kod prijeloma medijalnog malleolusa, gležanj mortise (zglob između tibije i talusa) je otvoren, a distalna fibula nije pukla; Bez prijeloma distalne fibule, zglob se može raskinuti samo ako je interosealni ligament između tibiaje i fibula potrgan, kao što se ponekad događa kada je proksimalna fibula je slomljena

Bol i oteklina se javljaju najprije na ozlijeđenom mjestu, tada se često proširi difuzno oko gležnja.

Dijagnoza

 • Rendgenske slike

 • Ponekad stres RTG snimci i / ili MRI

RTG snimke gležnja se izvode u anteroposteriornom, lateralnim i kosim (mortise) pregledima. Posebni kriteriji (npr Ottawa gležanj na pravila) Se često koriste kako bi se izbjeglo RTG snimke u bolesnika koje nije vjerojatno da ima frakturu. RTG je potreban samo ako pacijenti imaju bolove gležnja i jedno od sljedećeg:

 • Dob > 55

 • Nemogućnost da nose težinu bez pomoći odmah nakon ozljede na hitnom prijemu (za 4 koraka), sa ili bez šepanja

 • Koštana bolnost unutar 6 cm od stražnjeg ruba ili vrha bilo kojeg

Frakture su obično vidljivo na RTG snimcima.

Određivanje stabilnosti pomaže vođenje liječenja Nestabilnost može biti očita kada je gležanj pregledan ili lagano palpiran. Koljeno, osobito proksimalna fibula, također bi trebao biti ispitan.

Ako su medijalni i lateralni maleol pukli, ozljeda je vjerojatno nestabilna.

Ako je prijelom samo fibule a tibiotalarni zglob izgleda normalno, vanjski rotacijski stres RTG može pomoći; to može otkriti tibiotalarnu subluksaciju, što upućuje na deltoidnu ligamentarnu nestabilnost, a time i nestabilnost skočnog zgloba.

Akose fraktura proksimalne fibule čini moguća potrebno je učiniti RTG snimke koljena

Liječenje

 • Čizma za hodanje ili gipsanje

 • Ponekad otvorena repozicija s unutarnjom fiksacijom (ORIF)

Najstabilniji prijelomi gležnja mogu biti tretirani konzervativno.

kod nestabilnih prijeloma izvodi se ORIF radi optimalnog zadržavanja ulomaka tijekom cijeljenja.

Prognoza je obično dobra ako je gležanj stabilan i ako liječenje rezultira pravilnim položajem. Ako fragmenti kosti ne ostanu pravilno poravnati, može se razviti vartiritis i ponoviti fraktura.

Ključne točke

 • Ako lom gležnja narušava prsten gležnja (formiran od strane kostiju gležnja i ligamenata) na jednom mjestu, često ga ometa u drugome; ako 2 od struktura koje stabilizira prsten gležnja se poremetilo, gležanj je nestabilan.

 • Koristite pravila Ottawa kako bi smanjili nepotrebna zračenja

 • Procijenite stabilnost gležnja (koji određuje postupanje) fizikalnim pregledom i, ako je potrebno, RTG-om.

 • Liječite najstabilnije frakture zgloba konzervativno a nestabilne kirurški