Riblje ulje

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica poglavlja: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Nina Blažević, dr. med.

Riblje se ulje može konzumirati jedenjem ribe, direktno se ekstrahirati ili koncentrirati te se može staviti u oblik kapsula. Aktivne sastavnice su omega–3 masne kiseline (eikozapentanoična kiselina [EPA] i dokozaheksanoična kiselina [DHA]). Nedavno su projektirani genetički preinačeni sojevi kvasca, koji prirodno mogu proizvesti značajne količine ovih ulja te pružaju njihov dodatni izvor (1). Zapadnjačka prehrana tipično sadrži niske razine omega-3 masnih kiselina. (Drugi prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina, a koji ne uključuju ribu, su orasi i laneno ulje).

(Vidjeti također Pregled dodataka prehrani.)

Tvrdnje

Riblje ulje se koristi za prevenciju i liječenje aterosklerotičnih kardiovaskularnih oboljenja, prvenstveno putem snižavanja razina lipida. Mehanizmi djelovanja su vjerojatno višestruki, ali nisu poznati. Pretpostavlja se da postoje koristi, no nisu potvrđene, za primarnu prevenciju aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, snižavanje razine kolesterola, liječenje reumatodinog artritisa, snižavanje krvnog tlaka i prevenciju ciklosporinske nefrotoksičnosti.

Dokaz

Ranije dokazi ukazuju kako doza od 800 do 1500 mg na dan EPA/DHA (EPA plus DHA u različitim kombinacijama) smanjuje rizik od infarkta miokarda i smrti uslijed aritmije u bolesnika koji ima preegzistirajuću koronarnu bolest i koji uzimaju konvencionalne lijekove. EPA/DHA također snižavaju trigliceride.

U ažuriranom pregledu iz 2016. godine potvrđeni su snažni dokazi za učinak snižavanja triglicerida ovisno o dozi. Međutim, postoje dokazi umjerene jačine kvalitete o smanjenju rizika od kardiovaskularne smrti i velikih štetnih kardiovaskularnih događaja, kao i dokaza niske jačine da su veće doze povezane s nižim rizikom od koronarne bolesti i zatajenja srca. Nije bilo učinka na snižavanja krvnog tlaka (3).

Meta-analiza iz 2018. godine, koja je ukljiučivala 10 studija (77917 sudionika), pokazala je da dodatak kroz 4,4 godine nije smanjio stopu koronarne bolesti (smrtonosne ili ne) ili drugog velikog vaskularnog događaja. (4).

Neželjeni učinci

Mogu se pojaviti podrigivanje na ribu, mučnina i povraćanje. Uz dozu EPA/DHA >3 g/dan povećava se rizik od krvarenja. Brige o zagađenju živom nisu potkrijepljene laboratorijskim testiranjem. Čak i da je tako, trudnice ili dojilje ne smiju uzimati dodatke omega-3 masnih kiselina koji su ekstrahirani iz riba te treba ograničiti potrošnju određene vrste i količine riba zbog potencijalnog rizika od kontaminacije živom.

Interakcije s lijekovima

Riblje ulje je kontraindicirano u bolesnika koji uzimaju antihipertenzive, jer može sniziti krvni tlak više nego koliko je fiziološki potrebno. Uzimanje ribljeg ulja može povećati antikoagulantni učinak varfarina, stoga bolesnici koji uzimaju varfarin trebaju izbjegavati riblje ulje (5).

Riblje ulje reference

Više informacija

  • NIH Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH - engl. NIH National Center for Complementary and Integrative Health): Omega-3 Supplements: In Depth (Dodaci omega-3: opširno)