Ugrizi aligatora, krokodila, iguane i otrovnog guštera

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik poglavlja: prof. dr. sc. Miroslav Šimunić, dr. med.
Prijevod: Dora Božić, Iris Mašković, Ivan Šustić, Ivo Visković, Piero Živkovic, Marin Šimunić dr. med.

U značajne ugrize ostalih gmazova ubrajaju se ugrizi otrovnih guštera, aligatora, krokodila i iguana. Potrebno je dati profilaksu tetanusa (vidi tablicu) Profilaksa tetanusa u rutinskom liječenju rana).

Otrovni gušteri

Ovi gušteri uključuju slijedeće:

  • Otrovni bradavičar (Heloderma suspectum), koji je prisutan na jugozapadu SAD-a i Meksiku

  • Bradavičasti gušter (H. horridum) u Meksiku

Otrov ovih guštera sadrži serotonin, arginin esterazu, hijaluronidazu, fosfolipazu A2, jedan ili više kalikreina iz sline. Ne sadrži neurotoksine ili enzime koji remete koagulaciju. Ugrizi su rijetko smrtonosni. Varani (npr Komodo zmaj [Varanus komodoensis], krokodil varani [Varanus salvadorii]) su također otrovni i predstavljaju malu opasnost za ljude. Otrovni gušteri kod ugriza čvrsto stisnu žrtvu i potom ubacuju otrov.

Simptomi i znakovi uključuju intenzivnu bol, oticanje, ekhimoze, limfangitis i limfadenopatiju. Sustavne manifestacije, uključujući slabost, znojenje, žeđ, glavobolju i zujanje u ušima, mogu se razviti u umjerenim ili teškim slučajevima. Kardiovaskularni zastoj se rijetko događa. Klinički tijek je sličan onome kod minimalnog do umjerenog otrovanja od strane većih vrsta čegrtuša. ( vidi: Simptomi i znakovividi naslov na stranici x).

U prirodi je najprije potrebno skinuti guštera sa žrtve kliještima, primjenom plamena ili uranjanjem cijele životinje pod vodu. U bolničkim uvjetima liječenje se sastoji od potpornih mjera sličnih onima koje se preporučuju kod ugriza zmije otrovnice; ne postoji protuotrov. Ranu treba pregledati s malom iglom ne bi li se otkrio slomljeni ili zaostali zub i zatim očistiti. Ako je rana duboka, može se napraviti RTG da bi se isključila koštana fraktura ili prisutnost stranog tijela. Ne preporučuje se profilaksa antibioticima.

Iguane

Ugrizi i ogrebotine iguane su to češći što ih se više drži kao kućne ljubimce. Rane su površinske, a liječenje lokalno. Infekcija mekih tkiva je rijetka, a ako nastane najčešći uzročnik je Salmonella; može se liječiti s fluorokinolonima. Rastući problem je infekcija uzrokovana bakterijom Serratia marcescens, koja je obično osjetljiva na trimetoprim/sulfametoksazol.

Aligatori i krokodili

Ugrizi su najčešće posljedica nepravilnog postupanja, iako su susreti u prirodi vrlo rijetki. Ugrizi nisu otrovni ali na mjestima ugriza postoji velika sklonost Aeromonas spp infekcijama mekih tkiva, pa ih se općenito tretira kao velike ozljede.

Rane se ispiru i čiste od nekrotičnog tkiva, a potom se napravi odgođeno primarno zatvaranje ili dopusti cijeljenje sekundarnom obradom. Antibiotici izbora uključuju trimetoprim/sulfametoksazol, fluorokinolone, treću generaciju cefalosporina, aminoglikozide ili njihove kombinacije. Također, profilaktički se bolesnicima daju klindamicin i kotrimoksazol (1. izbor) ili tetraciklini.