Prehrana sa smanjenim unosom masti
|
Ograničenja u unosu masti na manje od oko 20g/dan, sa 6-10 g višestruko nezasićenih (sa ω-3S i ω-6s u jednakim omjerima), ≤ 2 g zasićenih masti, a ostatak mononezasićenih masti
Izvori zdravih masnoća:npr tuna, losos, skuša, haringa), određena biljna ulja (laneno, uljne repice, sojino), lanene sjemenke i orasi
|
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
|
Smanjen unos Na
|
Optimalna razina unosa je nepoznata, ali postoje neki dokazi koji podupiru smanjenje unosa do 2,3 g / dan
|
Snižava krvni tlak kod nekih osoba
|
Visoki unos Ca i Ca dodaci
|
Za starije, 1200 mg / dan (većina američkih dijeta sadržava samo 500-700 mg / dan)
|
Pomaže u održavanju gustoće kostiju i smanjuje rizik od prijeloma
|
Adekvatan unos vitamina i minerala
|
Uglavnom konzumiranjem voća i povrća
Nadomjesna terapija vitaminom D (barem 600 IU / dan za bolesnike ≤ 70,800 IU / dan za pacijente> 70 g) za osobe s prosječnim ili niskim unosom Ca prehranom
|
vitamin D sprječava gubitak koštane mase, padove i prijelome
Može spriječiti razne kronične bolesti
|
Prehrana s visokim unosom vlakana
|
Najbolje konzumiranjem voća, povrća i žitarica
|
Može spriječiti rak debelog crijeva
Ima blagotvoran učinak na razine lipida u serumu
|
Umjerena konzumacija alkohola
|
Oko 28 grama alkohola / dan (više može biti štetno)
|
Može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja
|