Prevencija krhkosti

Autor: Magda Lenartowicz, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Vanda Eđed Šimić, dr. med.,
Matea Drlje, dr. med.

Krhkost je gubitak fiziološke rezerve, što čini osobe podložnijim oštećenjima uzrokovanim i najmanjim traumama. Zajedničke značajke krhkosti uključuju slabost, usporenu motoričku funkciju. gubitak na tjelesnoj masi, gubitak mišićne mase (sarkopenija), netolerancija tjelovježbe, učestali padovi, nepokretnost, inkotinencija i česte egzarcebacije kroničnih bolesti.

Tjelovježba i zdrava prehrana se preporučuju u prevenciji ili smanjenju krhkosti. Stariji ljudi koji redovito aerobno vježbaju (primjerice, hodanje, plivanje, trčanje) imaju veći očekivani životni vijek i imaju manje funkcionalno oštećenje od onih koji žive sjedilačkim životom. Raspoloženje i eventualno kognitivna funkcija može također biti poboljšana. Trening s opterećenjem može pomoći u povećanju koštane mase i smanjenju rizika od padova i prijeloma. Zdrava prehrana može spriječiti ili smanjiti rizik od mnogih bolesti koje doprinose krhosti, uključujući karcinome dojke i debelog crijeva, osteoporozu, pretilost, pothranjenost; morbiditet i mortalitet se mogu također smanjiti.