Generalizirani anksiozni poremećaj

Autor: John W. Barnhill, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: prof. prim. dr. sc. Dodig-Ćurković Katarina, dr. med.

Generalizirani anksiozni poremećaj (GAP) je obilježen pretjeranom, gotovo svakodnevnom anksioznosti i zabrinutosti oko brojnih aktivnosti ili zbivanja, u trajanju od ≥6 mjeseci. Uzrok je nepoznat, premda je čest u alkoholičara, u osoba s teškom depresijom ili paničnim poremećajem. Dijagnoza se temelji na anamnezi i fizikalnom pregledu. Liječi se psihoterapijom, lijekovima ili i jednim i drugim.

(Vidi također Pregled anksioznih poremećaja.)

GAP je čest, pogađa oko 3% stanovništva unutar jednogodišnjeg razdoblja. Žene su pogođene dvostruko češće od muškaraca. Poremećaj često počinje u djetinjstvu ili adolescenciji, no može nastupiti u bilo kojoj životnoj dobi.

Simptomi i znakovi

Fokus brige nije ograničen kao što je to slučaj kod drugih psihijatrijskih poremećaja (npr. napadi panike, javno sramoćenje, strah od zaraze); pacijenti imaju višestruke brige koje su podložne promjenama. Pojedinci s GAP-om često brinu o obavezama na poslu i u obitelji, novcu, zdravlju, sigurnosti, popravcima na autu, kućanskim zadacima.

Tijek je obično fluktuirajući i kroničan, s pogoršanjima tijekom stresnih životnih razdoblja. Većina pacijenata s GAP-om ima jedan ili više komorbidnih psihijatrijskih poremećaja, uključujući tešku depresiju, specifičnu fobiju, socijalnu fobiju i panični poremećaj.

Dijagnoza

  • Klinički kriteriji

Dijagnoza se temelji na kriterijima prema Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, peto izdanje (DSM-5).

Pacijenti imaju

  • Pretjeranu anksioznost i brige oko brojnih aktivnosti ili događaja

Pacijenti imaju poteškoće u kontroliranju briga, koje su prisutne gotovo svakodnevno u razdoblju od ≥ 6 mjeseci. Brige moraju biti vezane uz ≥ 3 od sljedećeg:

  • Nemir, napetost, osjećaj da je osoba "na rubu"

  • Lako umaranje

  • Teškoće koncentracije

  • Razdražljivost

  • Mišićna napetost

  • Smetnje spavanja

Također, anksioznost i zabrinutost se ne mogu pripisati uporabi neke psihoaktivne tvari ili drugom medicinskom poremećaju (npr. hipertireoidizmu).

Liječenje

  • Antidepresivi i često benzodiazepini

Određeni antidepresivi, uključujući SIPPS-e (npr. escitalopram početne doze 10 mg per os 1×/dan) i inhibitore ponovne pohrane serotonina i noradrenalina (npr. venlafaksin s produljenim otpuštanjem početne doze 37.5 mg per os 1×/ dan) su učinkoviti, no u pravilu tek nakon što se uzimaju barem nekoliko tjedana. Benzodiazepini (anksiolitici) u malim do umjerenim dozama su isto učinkoviti, premda dugotrajna primjena obično uzrokuje tjelesnu ovisnost. Jedan od pristupa uključuje početnu istodobnu primjenu benzodiazepina i antidepresiva. Kada antidepresiv postane učinkovit, doza benzodiazepina se smanjuje.

Učinkovit je i buspiron u početnoj dozi od 5 mg per os 2 ili 3 puta dnevno. Međutim, liječenje buspironom obično zahtijeva relativno visoke doze (npr. >30 mg/dan) te je za djelovanje potrebno barem dva tjedna uzimanja lijeka.

Psihoterapija, obično kognitivno-bihevioralna, može biti i suportivna i usmjerena na tegobu. U određenoj mjeri mogu pomoći relaksacija i biofeedback, premda su njihovu učinkovitost potvrdila tek malobrojna istraživanja.