Keratoakantom

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Keratoakantomi su okrugli, čvrsti čvorići, obično boje kože, s okomitim rubovima i karakterističnim središnjim kraterom koji sadrži roževinski materijal; obično se spontano povlače, međutim neki mogu biti dobro diferencirani oblik karcinoma pločastih stanica.

(Vidi također Pregled raka kože.)

Etiologija je nepoznata. Većina stručnjaka ove promjene smatra dobro diferenciranim karcinomima pločastih stanica koji imaju sklonost involuciji.

Promjena se brzo razvija; obično doseže punu veličinu (tipično 1-3 cm, ali može biti i >5 cm) za 1–2 mj. Najčešće se javlja na koži izloženoj suncu, licu, podlakticama i dorzumu šaka. Spontana involucija može započeti za nekoliko mjeseci.

Dijagnoza

  • biopsija ili ekscizija

Budući da obično ne dolazi do involucije ove promjene, preporučuje se biopsija ili ekscizija.

Liječenje

Nakon spontane involucije može zaostati ožiljak; kirurškim odstranjenjem ili intralezijskim injekcijama metotreksata ili 5–fluorouracila obično se postiže bolji kozmetički ishod, a ekscizija omogućuje histološku potvrdu dijagnoze.

Prevencija

Nije poznato da li se rizik za razvoj keratoakantoma povećava s povećanom izloženošću ultraljubičastom (UV) zračenju. Ipak, preporuča se niz mjera za ograničavanje izloženosti.

  • izbjegavanje sunca: boravak u hladu, izbjegavanje aktivnosti na otvorenom između 10 h ujutro i 4 h popodne (kada su sunčeve zrake najjače) te izbjegavanje sunčanja i korištenja solarija

  • korištenje zaštitne odjeće: košulje dugih rukava, hlače i šeširi širokog oboda

  • upotreba krema za sunčanje: najmanje faktor zaštite od sunca (SPF) 30 sa širokim spektrom UVA/UVB zaštite, koristiti prema uputama (tj. primijeniti svaka 2 sata i nakon plivanja ili znojenja); ali ne u svrhu produljenog izlaganja suncu