Kirurški zahvati u trudnoći

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Marko Dragić, dr. med.

Neke bolesti koje se liječe kirurškim zahvatom je u trudnoći teško dijagnosticirati. Potrebna je visoka doza opreza; pogrješno je mišljenje kako su svi abdominalni simptomi povezani s trudnoćom.

Veliki kirurški zahvati, osobito u trbušnoj šupljini, povećavaju opasnost od prijevremenog poroda i smrti fetusa. Trudnice i fetusi dobro podnose kirurški zahvat uz pružanje odgovarajuće potporne njege i anestezije (održavanje krvnog tlaka i oksigenacije na normalnim razinama), tako da liječnici ne trebaju odgađati operaciju; odgađanje liječenja hitnog stanja u abdomenu je puno opasnije.

Apendicitis

Apendicitis se može razviti u trudnoći ali je puno češći nakon poroda. Budući da se apendiks izdiže u abdomenu kako trudnoća napreduje, bol se ne mora očitovati na klasičnom mjestu u desnom donjem kvadrantu i može biti blaga i grčevita, oponašajući simptome izazvane trudnoćom. Broj leukocita je također u trudnoći blago povišen, čineći ovu pretragu još manje korisnom nego inače. Od koristi može biti serijsko kliničko promatranje te ultrazvučna pretraga.

Budući da se dijagnoza obično odgađa, stopa smrtnosti uslijed rupture apendiksa je u trudnoći, a osobito nakon poroda veća. Stoga, ako se sumnja na apendicitis, s kirurškom obradom (laparoskopijom ili laparotomijom, ovisno o stadiju trudnoće) treba nastaviti bez odgađanja.

Benigne ciste jajnika

Dobroćudne ciste jajnika su tijekom trudnoće česte. Ciste koje su se razvile tijekom prvih 14 do 16 tj. su često ciste žutog tijela, koje se povlače same od sebe. Može doći do torzije adneksa. Ukoliko dođe do torzije može biti potrebno kirurško liječenje. Nakon 12 tj., ciste se teže palpiraju zbog toga što se jajnici zajedno s maternicom izdižu iz zdjelice.

Tumori jajnika prvo se pregledavaju ultrazvukom. Definitivna procjena (primjerice, ekscizija) se odgađa barem do 14.tjedna trudnoće, ako je to moguće. Sljedeće karakteristike mogu indicirati raniji zahvat:

  • Cista u kontinuiranom povećanju

  • Cista je bolna.

  • Tumor s radiološkim osobinama raka (npr. cistična i solidna područja, površinske izrasline, multilokularan izgled, nepravilan oblik) potrebno je odstraniti.

Bolesti žučnog mjehura

Ova bolest se javlja povremeno tijekom trudnoće. Ako je moguće, liječenje je ekspektativno; ako se žena ne poboljša, operacija je potrebna.

Opstrukcija crijeva

Opstrukcija crijeva tijekom trudnoće može izazvati gangrenu s peritonitisom te bolešću ili smrću fetusa ili majke. Ako trudnica ima simptome i znakove opstrukcije crijeva i čimbenike rizika (npr. prethodnu operaciju u abdomenu, intraabdominalnu infekciju), indicirana je hitna eksplorativna laparotomija.