Korištenje droge ubrizgavanjem

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Niz tvari za zlouporabu se daju injekcijom za postizanje bržeg iili jačeg učinka ili oboje. Droge se najčešće ubrizgavaju IV, ali može ubrizgati sc, im, ili čak i sublingvalno. Korisnici obično koriste periferne vene, ali kad ove skleroziraju zbog kronične uporabe, neki nauče aplicirati u velike središnje vene (npr unutarnje jugularne, bedrene, aksilarne).

Komplikacije:

Ljudi koji ubrizgavaju nedopuštene droge riskiraju ne samo negativne farmakodinamske učinke droga, već i komplikacije povezane s kontaminanatima, dodatcima i infektivnim agenasima koji mogu biti injicirani s drogom.

Dodatci

Neki korisnici droga drobe tablete lijekova na recept, otope ih i ubrizgaju otopinu IV, čime se ubrizgavaju s nizom pomoćnih tvari, uobičajeno prisutnim u tabletama, uključujući i celulozu, talk i kukuruzni škrob. Pomočne tvari mogu ostati zarobljene u plućnim kapilarama i rezultirati kroničnom upalom i granulomatozom stranih tijela. Pomočne tvari također mogu oštetiti endotel srčanih zalistaka, čime se povećava rizik od endokarditisa.

Ulične droge kao što su heroin i kokain često se "režu" s raznim dodatcima (npr, amfetamini, klenbuterol, dekstrometorfan, fentanil, ketamin, levamisol, lidokain, lizergid [LSD], pseudoefedrin, kinin, skopolamin, ksilazina). Dodatci se mogu dodati kako bi se poboljšala promjena percepcije ili kako bi se zamijenila čista droga; njihova prisutnost može otežati dijagnostičke i terapijske odluke.

Infektivni agensi

Dijeljenje igla i korištenje nesterilnih tehnika može dovesti do mnogih infektivnih komplikacija. Komplikacije na mjestu ubrizgavanja uključuju kožne apscese, celulitis, limfangitis, limfadenitis, i tromboflebitis. Udaljene žarišne infektivne komplikacije uslijed septičke embolije i bakteriemije uključuju bakterijski endokarditis i apscese u raznim organima i mjestima. Septička embolija pluća i osteomijelitis (Posebice lumbalnih kralješka) osobito su česti. Mogu se razviti i infektivni spondilitis i sakroileitis.

Sustavne zarazne bolesti su u prvom redu su hepatitis B i C i infekcija HIV-om. Korisnici IV droga su izloženi visokom riziku od upale pluća, koja nastaje aspiracijom ili hematogenim širenjem bakterija. Ostale infekcije koje nisu izravno uzrokovane ubrizgavanjem droge, ali su česte među korisnicima droga IV uključuju TB, sifilis, i druge spolno prenosive bolesti. Čak botulizam i tetanus mogu mogu nastati kao posljedica zloupotrebe IV droga.

Dijagnoza

  • Povijest, fizikalni pregled, ili oboje

Neki pacijenti spremno priznaju da injiciraju droge, ali za druge, detaljnim fizičkim pregledom je potrebno otkriti dokaze injekcije.

Kronična IV uporaba droga može se potvrditi ubodnim ožiljcima koji nastaju zbog ponovljenih injekcija u potkožne vene. Ubodni ožiljci su linearni prostor sa sitnim tamnim točkastim lezijama (mjesto uboda) okružena područjem potamljene ili bezbojne kože zbog kronične upale. Ubodni ožiljci se često nalaze na lako dostupnim mjestima (npr antekubitalna jama, podlaktica), ali neki korisnici droga pokušavaju sakriti dokaze svojih uboda odabirom manje očitih mjesta (npr pazuha).

Potkožne injekcije (pucanje kože) mogu izazvati karakteristične kružne ožiljake ili čireve; mogu postojati znakovi prijašnjih apscesa. Ovisnici mogu izbijegavati stigmu droga pripisivanjem ožiljaka čestom darivanju krvi, ugrizima kukaca, odnosno prethodnim traumama.

Liječenje

  • Prevencija i liječenje infektivnih komplikacija

Korisnike droga, posebice one sa poviješću intravenoznog korištenja, treba temeljito pregledati na virusni hepatitis, HIV infekcije, kao i širok spektar drugih zaraznih bolesti uobičajenih među tim bolesnicima (npr TB, sifilis, drugih spolno prenosivih bolesti). Također, svim odgovarajućim bolesnicima treba ponuditi cijepljenje kako bi se spriječilo hepatitis, gripu, pneumokokne infekcije, tetanus infekcije i druge infekcije ( vidi: Pregled imunizacija kao i specifične teme o cjepivima).

Epidemija AIDS–a je potaknula pokret za umanjenje štete, nudeći usluge za umanjenje štete od droga bez traženja od ovisnika da prestane s uzimanjem droge. Primjerice, dajući čiste igle i šprice intravenskim ovisnicima smanjuje se širenje HIV–a.

Liječenje infektivnih komplikacija je isto kao i kod sličnih infekcija koje proizlaze iz drugih uvjeta; to uključuje korištenje antibiotika i inciziju i drenažu apscesa. Liječenje može biti komplicirano poteškoćama dobivanja venskog pristupa (i spriječiti pacijenta da isti ne koristi kako bi se ubrizgao drogu), te slabo pridržavanje režimu liječenja.