Samanjena ovarijska rezerva

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Tvrtko Tupek, dr. med.

Smanjena pričuva u jajnicima odnosi se na smanjenje količine ili kvalitete oocita što dovodi do poremećaja plodnosti.

(Vidi također Pregled neplodnosti.)

Ovarijska pričuva u jajnicima se može početi smanjivati u dobi od 30 godina ili čak ranije, a nakon 40. godine života se brzo smanjuje. Poremećaji jajnika također smanjuju pričuvu. Premda je starija dob čimbenik rizika za smanjenje ovarijske pričuve, dob i smanjena ovarijska pričuva su zasebni pokazatelji neplodnosti te stoga i lošijeg odgovora na uspostavljanje plodnosti. Dakle, dijagnoza smanjene ovarijske pričuve ne znači da je trudnoća nemoguća.

Dijagnoza

  • Količina folikulo-stimulirajući hormon (FSH) i estradiols za probir

  • Antimüllerov hormon (AMH) i broj antralnih folikula (BAF)

Testiranje za smanjenje pričuve jajnika preporuča se ženama koje:

  • Imaju ≥ 35 godina

  • Su imale operaciju jajnika

  • Su slabo odgovorile na liječenje kao što je stimulacija jajnika s egzogenim gonadotropina

Mjerenje količine FSH ili estradiola korisno je kao probirni test za smanjenu pričuvu jajnika. Razina folikulo–stimulirajućeg hormona (FSH) >10 milijuna i.j./ml ili estradiola <80 pg/ml na 3. dan menstruacijskog ciklusa također ukazuje na dijagnozu. Međutim, razina AMH i AFC su trenutno najbolji testovi za dijagnosticiranje smanjene pričuve jajnika.

Razina AMH je rani, pouzdani prediktor smanjenja funkcije jajnika. Sve češće mjerenje AMH se koristi za procjenu pričuve jajnika. Niska razina AMH predviđa manju šansu za trudnoću nakon in vitro oplodnje (IVF); trudnoća je rijetka kada je nedetektabilno niska.

BAF je ukupan broj folikula koji mjere od 2 do 10 mm (srednji promjer) u oba jajnika tijekom rane folikularne faze; BAF se određuje promatranjem tijekom transvaginalnog ultrazvuka. Ako je BAF nizak (3-10), trudnoća nakon IVF-a manje je vjerojatna.

Smanjena pričuva jajnika može se također mjeriti primjenom testa s klomifen citratom; međutim, mjerenje na taj način manje je pouzdano. U ovom testu, ženi se daje 100 mg klomifena jednom dnevno od 5. do 9. dana ciklusa, a nakon toga ponovo se provjere razine FSH i estradiola. Dramatičan porast FSH i estradiola od 3. do 10. dana ciklusa ukazuje na smanjenje pričuve.

Liječenje

  • Ponekad korištenje doniranih jajnih stanica

Obzirom da trudnoća još uvijek može biti moguća, liječenje smanjene pričuve jajnika individualizirat će se obzirom na ženine okolnosti i godine.

Ženama starijim od 42 god. i ženama sa smanjenom pričuvom, može biti potrebna potpomognuta reprodukcija pomoću oocita davaoca.

Ključne točke

  • Broj oocita u jajnicima se može početi smanjivati u dobi od 30 godina ili čak ranije, a nakon 40. godine života se brzo smanjuje.

  • Počnite testirati smanjenu rezervu jajnika mjerenjem FSH ili estradiola, ali mjerenjem Antimullerovog hormona i BAF-a potvrđuje se dijagnoza.

  • Ženama starijim od 42 god. ili im je ovarijska pričuva smanjena, može biti potrebna potpomognuta reprodukcija pomoću oocita davaoca.