Sprječavanje kirurških infekcija

Autor: Paul K. Mohabir, MD
Urednik poglavlja: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Ana Gverić Grginić, dr. med.

Kod većine kirurških zahvata profilaktička ili poslijeoperacijska primjena antibiotika nije potrebna. Međutim, određeni čimbenici povezani s pacijentom i/ili zahvatom, mijenjaju omjer rizika i povoljnog učinka u korist profilaktičke primjene.

Čimbenici rizika povezani s pacijentom koji upućuju na potrebu za antibioticima uključuju

  • Određeni poremećaji srčanih zalistaka

  • Imunosupresija

Postupci s povećanim rizikom uključuju područja gdje je vjerojatniji bakterijski rasap:

  • Usta

  • GI sustav

  • Dišni sustav

  • GU sustav

Kod takozvanih čistih (vjerojatno sterilnih) zahvata profilaksa je korisna samo kad se ugrađuju umjetni materijali/naprave ili kad se zna da su posljedice infekcije teške (npr. medijastinitis nakon ugradnje premosnice koronarnih arterija).

Izbor antibiotika temelji se na smjernicama Projekt za poboljšanje kirurške skrbi (SCIP) ( vidi: Perioperacijski postupci). Postoje čvrsti dokazi da standardiziranje izbora antibiotika i poštivanje SCIP smjernica ili nekog drugog standardiziranog i validiranog protokola smanjuje rizik od kirurških infekcija. Neke regije u SAD-u koje su pratile SCIP smjernice uspjele su smanjiti infekcije kirurških infekcija za 25% od 2006. do 2010. godine. Izbor lijeka se zasniva na djelovanju lijeka na bakterije za koje postoji najveća vjerojatnost da će zagaditi ranu tijekom određenog zahvata. Antibiotik se daje unutar 1 sat prije kirurške incizije (2 sata za vankomicin i fluorokinolone). Antibiotici se mogu primjenjivati peroralno ili intravenski, ovisno o zahvatu. Za većinu cefalosporina, druga doza se daje ako postupak traje dulje od 4 sata. Za čiste zahvate dodatne doze nisu potrebne. Za ostale zahvate nejasno je jesu li dodatne doze korisne. Primjene antibiotika nastavlja se dulje od 24 sata samo kad se tijekom operacije zamijeti aktivna infekcija; onda se antibiotici smatraju liječenjem, a ne profilaksom.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je smjernice za sprječavanje infekcija kirurškog mjesta koje se bave lokalnim i ostalim antiseptičkim mjerama (npr. kupanje, brtvila, ispiranje, profilaksa umjetnih materijala).

Više informacija

  • Surgical Care Improvement ProjectProjekt poboljšanja kirurške skrbi (dio 2.4 verzije 4.3)

  • Centers for Disease Control and Prevention Guideline for the Prevention of Surgical Site Infection, 2017Smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 2017