Ototoksičnost lijekova

Autor: Lawrence R. Lustig, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Široki raspon lijekova može biti ototoksičan.

Čimbenici koji utječu na ototoksičnost uključuju

 • Doza

 • Trajanje terapije

 • Simultano zatajenje bubrega

 • brzina infuzije

 • kumulativna doza za cijeloga života

 • Istovremena primjena s drugim lijekovima koji imaju ototoksični potencijal

 • Genetska podloga

Ototoksični se lijekovi ne smiju rabiti za lokalnu primjenu u slučajevima perforacije bubnjića, kako ne bi ušli u unutarnje uho.

aminoglikozidi, uključujući sljedeće, mogu utjecati na sluh:

Neke mutacije mitohondrijske DNA predisponiraju ototoksičnosti aminoglikozida.

azitromicin, Pokazalo se da u rijetkim slučajevima makrolid uzrokuje i reverzibilni i ireverzibilni gubitak sluha.

Viomicin pokazuje i kohlearnu i vestibularnu toksičnost.

Citostatici, osobito oni koji sadrže platinu (cisplatina i karboplatina) mogu izazvati tinitus i nagluhost. Gubitak sluha može biti težak i trajan, može nastati odmah nakon prve doze ili kasnije, i do nekoliko mjeseci po završetku liječenja. Zamjedbeni gubitak sluha zahvaća obje strane, postepeno napreduje i trajan je.

Etakrinska kiselina i furosemid su, kad su primjenjivani IV, izazvali težak, trajan gubitak sluha u bolesnika sa zatajenjem bubrega, koji su primali aminoglikozidne antibiotike.

Visoke doze salicilata (>12 kom. 325–mg tableta acetilsalicilne kiseline na dan) uzrokuju privremeni gubitak sluha i tinitus.

Kinin i njegove sintetske zamjene također mogu izazvati privremenu nagluhost.

(Vidi također Gubitak sluha.)

Prevencija

Ototoksične antibiotike treba izbjegavati tijekom trudnoće, jer oni mogu oštetiti fetusov labirint. Starci i osobe s ranije poznatim gubitkom sluha se ne bi smjeli liječiti ototoksičnim lijekovima ako postoje drugi učinkoviti lijekovi. Primjenjivati se smije najniža učinkovita doza ototoksičnog lijeka, a razine treba pomno nadzirati.

Ako je moguće, sluh treba izmjeriti prije primjene ototoksičnog lijeka, a zatim, tijekom liječenja, nadzirati; Rizik ototoksičnosti povećava se uz korištenje više lijekova s ototoksičnog potencijala i uporabu lijekova koji se izlučuju putem bubrega u pacijenata s bubrežnim zatajenjem; u takvim slučajevima, pomno praćenje razine lijeka je nužno. Kod pacijenata za koje se zna da imaju mutacije mitohondrijske DNA što dovodi do toksičnosti aminoglikozida, treba izbjegavati aminoglikozide.

Ključne poruke

 • Lijekovi mogu uzrokovati gubitka sluha, poremećaj ravnoteže i / ili tinitus.

 • Uobičajeni lijekovi uključuju aminoglikozide, koji sadrže platinu, lijekove za kemoterapiju i visokih doza salicilata.

 • Simptomi mogu biti prolazni ili trajni.

 • Korištenje najniže moguće doze aminoglikozida i mjerenje razine lijeka tijekom liječenja može spriječiti gubitak sluha uzrokovan ototoksičnom upotrebom droga.

 • Lijekove treba prestati uzimati, ako je moguće, ali nema specifičnog liječenja.