Orhitis

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Karmela Altabas, dr. med.
Prijevod: Matea Pirša, dr. med.

Orhitis je infekcija testisa, obično virusom mumpsa. Prezentira se bolnim otokom testisa. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječenje je simptomatsko. Ako se utvrdi bakterijska infekcija, liječenje je antibiotsko.

Izolirani orhitis je skoro uvijek virusne prirode, većinom uzrokovan virusom mumpsa. U rijetke uzroke idu kongenitalni lues, TBC, lepra, echovirusi, coxsackie virusi, virusi limfocitnog koriomeningitisa, infektivne mononukleoze, varičela i arbovirusi skupine B. Većina bakterijskih orhitisa je posljedica teškog bakterijskog epididimitisa sa širenjem na testis (epididimoorhitis).

Orhitis se razvija u 20 do 25% muškaraca sa zaušnjacima; 80% slučajeva se javljaj u bolesnika < 10 god. Oko 2/3 otpada na jednostrane, a 1/3 na obostrane upale; u 60% bolesnika dolazi do atrofije barem jednog testisa. Atrofija ne korelira s plodnošću ni s težinom orhitisa. Incidencija tumora izgleda nije povećana, ali se smanjuje fertilnost u 1/ 4muškaraca s jednostranom te u 2/3 s obostranom bolešću.

Simptomi i znakovi

Unilateralni orhitis kod mumpsa nastaje akutno, 4–7 dana nakon otoka parotida. U 30% slučajeva bolest se nakon 1–9 dana širi i na drugi sjemenik. Bol može biti različitog intenziteta. Uz bol i oticanje testisa, mogu se razviti i sustavni simptomi, kao što su slabost, groznica, mučnina, glavobolja i mijalgija. Pregledom testisa nalazi se osjetljivost, uvećanje i otvrdnuće sjemenika kao i edem s eritemom kože skrotuma.

Drugi uzročnici uzrokuju slične promjene, a brzina nastupa i težina slike ovise o njihovoj patogenosti.

Dijagnoza

  • Klinička procjena i selektivno ispitivanje

  • Color Doppler ultrazvuk kako bi se isključili drugi uzroci akutnog skrotuma

Anamneza i fizikalni pregled obično su dovoljni za dijagnozu. Žurno diferenciranje orhitisa od torzije testisa i drugih uzroka akutnog, bolnog otoka postiže se Color Doppler UZ pretragom.

Dijagnoza mumpsa potvrđuje se imunofluorescentnom pretragom na protutijela u serumu. Drugi se uzročnici dokazuju urinokulturom i serološkim pretragama.

Liječenje

  • Analgetske mjere

  • Antibiotici ako se radi o bakterijskoj infekciji

Ako je isključena bakterijska infekcija, dovoljno je simptomatsko liječenje analgeticima i hladnim ili toplim oblozima. Bakterijske infekcije (obično uzrokuju epididimo-orhitis) tretiraju se odgovarajućim antibioticima.

Preporučuje se urološka kontrola.