Ciklosporijaza

Autor: Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Andrea Kalaba, dr. med.

Ciklosporijaza je infekcija uzrokovana s Cyclospora cayetanensis; cistoisosporijaza je infekcija s Cystoisospora (Isospora) belli. Simptomi uključuju vodenaste proljeve uz ostale probavne i opće tegobe. Dijagnoza se postavlja otkrivanjem karakterističnih oocista u stolici ili bioptatima crijeva. Liječenje se najčešće provodi sulfametoksazol/trimetoprimom.

Vidi i: Pregled infekcija uzrokovanih crijevnim protozoama i mikrosporidijima

Ciklosporijaza i cistoizosporijaza uzrokovane su obligatnim unutarstaničnim kokcidijskim protozoama. Prenose se feko–oralnim putem preko zagađene hrane ili pića. Još uvijek nisu zabilježeni slučajevi ciklosporijaza povezani s komercijalno konzerviranom ili smrznutom hranom. Infekcija je najčešća u tropskim i subtropskim područjima gdje su loši higijenski uvjeti. Stanovnici i putnici u endemska područja su pod povećanim rizikom. Epidemija ciklosporijaze uzrokovana s Cyclospora cayetanensis u SAD-u povezana je s uvezenim malinama iz Gvatemale. Ubrzo nakon toga, izbijanje infekcije s C. cayetanensis uslijedile su zbog ingestije kontaminiranog svježeg povrća uključujući bosiljak, grašak, mladu salatu i peršin. Tijekom ljeta 2013. godine više stotina ljudi je oboljelo u epidemijama koje su se pojavile u više država SAD-a. Izvor zaraze bile su kupovne salate oprane prije pakiranja i prodaje. (1). Epidemija u više država SAD-a u 2018. godini pripisana je kontaminiranim posudama za svježe povrće (2).

Životni ciklus C. cayetanensis i C. belli je sličan onoj Cryptosporidium osim što oociste koje se izlučuju stolicom nisu u obilku spora. Dakle, kada su oociste u stolici svježe one nisu infektivne i direktan feko-oralni prijenos nije moguć. Oocistama je potrebno nekoliko dana do tjedana u okolišu da sporuliraju i stoga je sirektan prijenos s osobe na osobu malo vjerojatan. Spore oocista prenose se zagađenom hranom ili vodom, a nakon ingestije se u probavnom traktu oslobađaju sporozoiti. Sporozoiti invadiraju epitelne stanice tankog crijeva u kojima se repliciraju i sazrijevaju u oociste koje se onda izlučuju stolicom.

Literatura

  • 1. Abanyie F, Harvey RR, Harris JR, et alAbanyie F, Harvey RR, Harris JR, et al: 2013 multistate epidemije Cyclospora cayetanensis Infekcije povezane sa svježim proizvodima: Usredotočite se na Texas istraživanja. Epidemiol Infect 143(16):3451–3458, 2015. doi: 10.1017/S0950268815000370.

    2. CDC: Multi-state outbreak of cyclosporiasis linked to Del Monte fresh produce vegetable trays — United States, 2018. Pristupljeno 10/03/2018.

Simptomi i znakovi

Glavni simptom je akutni, vodenasti proljev bez primjesa krvi, grčeviti bolovi u trbuhu, mučnina, inapetencija, malaksalost i gubitak na tjelesnoj težini. U imunokompetentnih osoba je bolest samo-limitirajuća, ali simptomi ponekad mogu trajati tjednima.

U domaćinima s potisnutom staničnom imunošću, kao što su primjerice bolesnici s AIDS–om, ciklosporijaza može uzrokovati teški, nezaustavljivi, obilni proljev koji nalikuje kriptosporidijozi. Ekstraintestinalna bolest u oboljelih od AIDS–a uključuje kolecistitis i diseminiranu infekciju.

Dijagnoza

  • Mikroskopski pregled stolice

Dijagnoza se postavlja otkrivanjem oocista mikroskopijom stolice. Modificirano bojenje po Ziehl-Neelsen ili Kinyounu može pomoći u identifikaciji oocista Cyclospora. Oociste Cyclospora su autofluorescentne. Oociste Cyclosporaesu sferičnog oblika i morfološki slične, ali veće od Cryptosporidium oocista.

Više (≥3) uzoraka stolice može biti potrebno zbog intermitentnog izlučivanja cista.

Ponekad je moguće postaviti dijagnozu samo vizualizacijom intracelularnih parazita u bioptatima crijeva.

Liječenje

Lijek izbora za liječenje ciklosporijaze je trimetoprim/sulfametoksazol (TMP– SMX) u dvostrukoj dozi: 160 mg TMP i 800 mg SMX peroralno dvaput dnevno tijekom 10 dana. Djeca: 5 mg/kg TMP i 25 mg/kg SMX dvaput/dan.

Veće doze i dulje trajanje liječenja potrebno je u bolesnika s AIDS-om- Nakon liječenja akutne infekcije najčešće slijedi dugoročna imunosupresivna terapija. Izrazito je važno započinjanje ili optimizacija antiretrovirusne terapije (ART).

Ne postoji alternativa za trimetoprim/sulfametoksazol u liječenju ciklosporijaze.

Prevencija je ista kao i za amebijazu.