Strana tijela želuca i crijeva:

Autori: Raghav Bansal, MBBS
Aaron E. Walfish, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Razni progutani objekti mogu postati zaglavljeni u želucu ili crijevima. Neka strana tijela mogu uzrokovati opstrukciju ili perforaciju. Dijagnoza se postavlja slikovnim metodama ili endoskopski. Neka strana tijela mogu biti uklonjena endoskopski.

(Vidi također Pregled stranih tijela u probavnom sustavu.)

80 do 90% stranih tijela koja dospiju u želudac se pasiraju spontano, 10 do 20% zahtijeva intervenciju koja nije kirurška, a ≤1% zahtijeva operativni zahvat. Dakle, konzervativno liječenje je prikladno za većinu tupih predmeta u asimptomatskih pacijenata. Međutim, objekti > 6 cm u duljinu ili predmeti > 2,5 cm u promjeru, rijetko prođu kroz želudac (1).

Progutani paketići s drogom su vrlo zabrinjavajući zbog rizika od curenja i posljedičnog predoziranja drogom. Paketi također mogu uzrokovati mehaničku opstrukciju.

Literatura

1. ASGE Standards of Practice Committee, Ikenberry SO, Jue TL, Anderson MA, et al: Management of ingested foreign bodies and food impactions. Gastrointest Endosc 73:1085–1091, 2011. doi: 10.1016/j.gie.2010.11.010.

Simptomi i znakovi

Strana tijela prilikom prolaska kroz jednjak ne izazivaju simptome, osim ako ne dođe do nastanka opstrukcije ili perforacije. Perforacija želuca ili crijeva manifestira sa simptomima i znakovima peritonitisa, kao što su bol u trbuhu, obrambena napetost trbušne stijenke i bolnost prilikom popuštanja pritiska na trbuh tijekom pregelda. Opstrukcija crijeva uzrokuje bol u trbuhu, distenziju i povraćanje.

Dijagnoza

 • Slikovne metode

 • Endoskopija

Abdominalna radiografija može se napraviti za identifikaciju stranog tijela i korisna je za praćenje progresije objekta kroz GI sustav. Radiografija abdomena i grudnog koša je također važna za prepoznavanje znakova perforacije (npr, slobodan zrak koji se nalazi subdijafragmalno, medijastinalno, ili supkutano). Prijenosni detektor metala može biti od pomoći u lokalizaciji metalnih stranih tijela osobito kod djece. Ako je nalaz obične radiografije negativan, CT može pomoći.

Osumnjičeni za krijumčarenje droge unošenjem u tijelo obično su dovedeni po medicinsku pomoć od strane službenika za provedbu zakona. Obična radiografija često može potvrditi prisutnost paketa u probavnom sustavu. Ako je nalaz radiografije negativan, CT može biti od pomoći.

Slikovne metode stranih tijela

Endoskopija omogućuje detaljnu identifikaciju stranog tijela želuca.

Liječenje

 • Opservacija

 • Ponekad endoskopsko uklanjanje

 • Rijetko kirurgija

Liječenje ovisi o nekoliko čimbenika:

 • Položaju objekta

 • Prirodi objekta

 • Simptomima i znakovima

Strana tijela želuca

Oštri predmeti bi trebali biti izvađeni iz želuca, zbog rizika od perforacije. Mali okrugli predmeti (npr, kovanice) jednostavno se mogu promatrati u vremenskom periodu koji varira ovisno o prirodi objekta. Pacijenti trebaju promatrati svoju stolicu zbog spontanog prolaska predmeta. Ukoliko se strano tijelo ne nađe u stolici, potrebna je radiološka kontrola u vremenskim razmacima od 48-72 h, a nakon toga u tjednim intervalima Sljedeći objekti bi trebali biti uklonjeni endoskopski:

 • Baterije koje uzrokuju simptome ili znakove ozljede probavnog sustava

 • Cilindrične baterije i baterije u obliku diska koje ostaju u želucu > 48 h bez izazivanja znakova GI ozljede

 • Šiljati predmeti u želucu

 • Predmeti u želucu promjera >2.5 cm

 • Svaki predmet koji ostaje u želucu nakon 3-4 tjedana

 • Svi magneti unutar endoskopskog dometa

Strana tijela crijeva

Većina stranih tijela koja dospiju u tanko crijevo, bez većih problema prolaze kroz GI trakt, čak i u slučajevima kad su za to potrebni tjedni. Ona imaju tendenciju da se zadržavaju oko zakrivljenosti prvog dijela duodenuma i u području fiziološkog suženja prije ileocekalne valvule. Ponekad se strana tijela, kao što su čačkalice ili riblje kosti ostaju unutar GI trakta više godina te mogu izazvati granulome ili apsces.

Enteroskopija ili balonom potpomognuta enteroskopija može se koristiti za pristup tankom crijevu i može igrati ulogu u liječenju progutanih stranih tijela tankog crijeva u nekih bolesnika.

Kirurško uklanjanje se treba razmotriti za kratke, tupe predmete koji se nalaze u tankom crijevu, distalno od duodenuma, ali nisu promijenili lokaciju više od 1 tjedna i ne može se liječiti endoskopski.

Paketi droge

Pacijenti koji su progutali pakete droge i koji se prezentiraju sa simptomima i znakovima toksičnosti droge trebaju odmah primiti liječničku pomoć. Hitna kirurška procjena treba se napraviti kada postoji sumnja na toksičnost simpatomimeticima, opstrukciju crijeva, perforaciju ili curenje lijeka. Asimptomatski bolesnici trebaju biti primljeni u bolnicu i pozorno praćeni u jedinicama intenzivne njege.

Endoskopsko uklanjanje paketića droge se ne preporučuje, zbog visokog rizika od perforacije paketa. Neki kliničari zagovaraju peroralno ispiranje primjenom otopine polietilen glikola radi ubrzavanja pasaže, dok drugi savjetuju kirurški zahvat zbog ekstrakcije. Nejasno je što je nabolja praksa.

Literatura

1. ASGE Standards of Practice Committee, Ikenberry SO, Jue TL, Anderson MA, et al: Management of ingested foreign bodies and food impactions. Gastrointest Endosc 73:1085–1091, 2011. doi: 10.1016/j.gie.2010.11.010.

Ključne poruke

 • Strana tijela prilikom prolaska kroz jednjak ne izazivaju simptome sve do nastanka opstrukcije ili perforacije.

 • Radiografija abdomena može prepoznati strano tijelo i biti korisna za praćenje progresije kroz GI sustav.

 • Liječenje ovisi o prirodi objekta, ali oštre predmete treba ukloniti iz GI trakta.

 • Zaglavljeni paketi droge mogu izazvati ozbiljnu ili fatalnu toksičnost; čak i asimptomatski bolesnici zahtijevaju pomno praćenje.