Kongestivna hepatopatija

Autor: Nicholas T. Orfanidis, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Martina Marušić, dr. med.

Kongestivna hepatopatija je difuzna venska kongestija unutar jetre, koja proizlazi iz desnostranog zatajenja srca (obično zbog kardiomiopatije, trikuspidalne regurgitacije, mitralne insuficijencije, plućnog srca (cor pulmonale) ili konstriktivnog perikarditisa).

(Vidi također Pregled vaskularnih poremećaja jetre.)

Umjereno ili teško desnostrano srčano zatajenje dovodi do porasta centralnog venskog tlaka, koji se prenosi do jetre putem donje šuplje vene i jetrenih vena. Kronična kongestija dovodi do atrofije hepatocita, distenzije sinusoida i centrilobularne fibroze, koja ukoliko je izrazita, uzrokuje cirozu (kardijalna ciroza). Osnovni proces je vjerojatno tromboza sinusoida, koja se širi u centralnu venu i ogranke portalne vene, uzrokujući ishemiju.

Većina bolesnika nema simptoma. Međutim, umjerena kongestija uzrokuje nelagodu u gornjem desnom kvadrantu (zbog rastezanja jetrene kapsule) i hepatomegalije. Teška kongestija dovodi do masivne hepatomegalije i žutice. Ascites se može razviti iz prenesene centralne venske hipertenzije; nerijetko se razvije i splenomegalija. Kod prenošenja centralne venske hipertenzije, prisutan je hepatojugularni refluks, za razliku od Budd-Chiarijeva sindroma.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Sumnju na kongestivnu hepatopatiju treba postaviti u bolesnika koji imaju desnostrano srčano zatajenje, žuticu i hepatomegaliju. Laboratorijski nalazi su blago poremećeni: nekonjugirana hiperbilirubinemija (ukupni bilirubin < 3 mg/dl), povišene (obično < 2 do 3 puta) aminotransferaze, i produljeni PV / INR. Ukoliko je prisutan ascites, obično sadrži visoku koncentraciju albumina (obično> 2,5 g / dl). Nasuprot tome, samo 10% bolesnika sa cirotičnim ascitesom ima tako visoku razinu albumina u ascitesu. Također postoji visoki gradijent koncentracije albumina u serumu i ascitesu, koji čini koncentracija serumskog albumina umanjena za koncentraciju albumina u ascitesu. Vrijednosti >1,1 g/dl ukazuju na ascites uzrokovan portalnom hipertenzijom (uključujući i cirozu), dok su u kongestivnoj hepatopatiji vrijednosti još više.

Budući da su laboratorijske abnormalnosti nespecifične, prepoznavanje kongestivne hepatopatije temelji se na kliničkoj slici. Poremećaj jetre je važniji kao pokazatelj ozbiljnosti zatajenja srca, nego kao dijagnoza sama po sebi.

Terapija

  • Liječenje zatajenja srca

Liječenje je usmjereno k liječenju srčanog zatajenja.