Benigni tumori jetre

Autor: Steven K. Herrine, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Martina Marušić, dr. med.

Benigni tumori jetre su relativno česti. Većina ih je asimptomatska, ali neki mogu uzrokovati hepatomegaliju, nelagodu u gornjem desnom kvadrantu ili intraperitonealno krvarenje. Većina se otkriva slučajno ultrazvukom ili drugim pretragama vidi: Slikovne dijagnostičke pretrage jetre i žučnog mjehura. Testovi jetrene funkcije su obično normalni ili blago poremećeni. Dijagnoza se obično postavlja slikovnim pretragama, ali je ponekad potrebna biopsija. Liječenje je potrebno samo kod nekih specifičnih okolnosti.

Hepatocelularni adenom

Hepatocelularni adenom je najvažniji benigni tumor jetre. Primarno se javlja u žena generativne dobi, osobito onih koje uzimaju oralne kontraceptive.

Većina adenoma je asimptomatska, ali oni veći mogu uzrokovati nelagodu u gornjem desnom kvadrantu. Rijetko se manifestiraju peritonitisom i šokom zbog rupture i intraperitonealnog krvarenja. Rijetko prelaze u maligni oblik.

Dijagnoza se često postavlja ultrazvukom ili CT–om, ali je obično potrebna biopsija za potvrdu dijagnoze.

Adenomi povezani s kontraceptivima često se povlače kad se lijek ukine. Ako se adenom ne povlači, ako je subkapsularan ili > 5 cm, često se preporučuje kirurška resekcija.

Fokalna nodularna hiperplazija

Ovi lokalizirani hamartomi mogu histološki nalikovati makronodularnoj cirozi. Dijagnoza se postavlja MR–om ili CT–om s kontrastom, ali i biopsija može biti potrebna za potvrdu dijagnoze. Liječenje je rijetko potrebno.

Hemangiomi

Hemangiomi su obično mali i asimptomatski, a javljaju se kod 1–5% odraslih. Veća je vjerojatnost za razvoj simptoma kod hemangioma > 4 cm; simptomi uključuju nemir, osjećaj punoće u trbuhu te rjeđe, anoreksiju, mučninu, ranu sitost, i bol kao posljedicu krvarenja ili tromboze. Ovi tumori često imaju karakterističan vaskularni izgled. Hemangiomi se slučajno nađu tijekom ultrazvučnog pregleda, CT-a ili MR-a. CT obično prikazuje dobro ograničenu hipodenznu masu; kod primjene kontrasta najprije dolazi do centralnog, a potom do perifernog nakupljana Liječenje obično nije potrebno. Resekcija se može razmotriti ako su simptomi izraženi ili ako se hemangiom naglo povećava.

U dojenčadi, hemangiomi se često spontano povlače do dobi od 2 god. U djece, veliki hemangiomi ponekad dovode do arteriovenskog šanta koji je dovoljan da dovede do zatajenja srca, a katkad i do potrošne koagulopatije. U tim slučajevima liječenje može uključivati primjenu visokih doza kortikosteroida, ponekad diuretika i digoksina za poboljšanje rada srca, interferona alfa (sc), kirurško uklanjanje, selektivnu embolizaciju jetrene arterije, a rijetko i transplantaciju jetre.

Drugi dobroćudni tumori

Lipomi (obično asimptomatski) i lokalizirani fibrozni tumori (npr. fibromi) rijetko se pojavljuju u jetri.

Benigni tumori žučnih vodova su rijetki, beznačajni, a obično se dijagnosticiraju slučajno. Ponekad se pogrešno zamjene za metastatski karcinom.

Literatura

  • Marrero JA, Ahn J, Rajender Reddy K; American College of Gastroenterology: ACG clinical guideline: The diagnosis and management of focal liver lesions. Am J Gastroenterol 109(9):1328-1347, 2014. doi: 10.1038/ajg.2014.213.