Neerozivni gastritis

Autor: Nimish Vakil, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Boris Brozović, dr. med.

Neerozivni gastritis se odnosi na niz histoloških promjena koje su uglavnom posljedica infekcije s Helicobacter pylori. Većina je bolesnika bez simptoma. Dijagnoza se postavlja endoskopski. Liječi se eradikacijom H. pylori, a ponekad i supresijom lučenja kiseline.

(Vidi također Lučenje kiseline i Gastritis.)

Patologija

Površinski gastritis

U upalnom infiltratu prevladavaju limfociti i plazma stanice pomiješane s neutrofilima. Upala je površinska i zahvaća antrum, korpus ili oboje. Obično nema popratne atrofije ili metaplazije. Prevalencija raste s dobi.

Duboki gastritis

Češće je simptomatski (npr. blaga dispepsija). Mononuklearne stanice i neutrofili infiltriraju čitavu sluznicu, sve do njenog mišićnog sloja, dok eksudat i kriptalni apscesi nastaju rijetko, što bi se moglo očekivati kod takve infiltracije. Promjene mogu biti opsežne i mjestimične. Moguć je površinski gastritis, kao i djelomična atrofija žlijezda i metaplazija.

Atrofija želuca

Atrofija želučanih žlijezda može nastati nakon različitih oštećenja, poglavito gastritisa, najčešće sekundarno nakon dugotrajnog antralnog gastritisa (tip B). Neki pacijenti s atrofijom želuca imaju autoantitijela na parijetalne stanice, obično zajedno s gastritisom korpusa (tip A) i pernicioznom anemijom.

Atrofija može nastati i bez specifičnih simptoma. Endoskopski sluznica može izgledati normalno sve dok atrofija ne uznapreduje i submukozne krvne žile postanu vidljive. Kod potpune atrofije lučenje kiseline i pepsina se smanjuje, unutarnji čimbenik nestaje što dovodi do malapsorpcije vitamina B12.

Metaplazija

Kod kroničnog neerozivnog gastritisa česta su dva tipa metaplazije:

  • mukozne žlijezde

  • intestinalni

Atrofija mukoznih žlijezda (pseudopilorička metaplazija) nastaje u stanjima teške atrofije želučanih žlijezda, koje postupno zamjenjuju mukozne žlijezde (antralna sluznica), poglavito duž male želučane krivine. Želučani vrijedovi nastaju najčešće na spoju sluznice antruma i korpusa želuca, ali nije jasno je li antrifikacija (metaplazija) njihov uzrok ili posljedica.

Intestinalna metaplazija uobičajeno počinje u antrumu kao odgovor na kronično oštećenje sluznice i može se proširiti na korpus želuca. Stanice želučane sluznice mijenjaju se i podsjećaju na sluznicu crijeva—s vrčastim stanicama, endokrinim (enterokromafinim ili enterokromafinu sličnim) stanicama i rudimentarnim resicama—i mogu čak preuzeti funkcijske (apsorpcijske) karakteristike.

Intestinalna metaplazija histološki se klasificira kao potpuna (najčešće) ili nepotpuna. U slučaju potpune metaplazije, želučana sluznica u potpunosti je promijenjena u sluznicu tankog crijeva, i histološki i funkcijski, pa ima sposobnost apsorpcije hranjivih tvari i lučenja peptida. Kod nepotpune metaplazije, epitel histološki postaje sličniji epitelu debelog crijeva i češće pokazuje displaziju. Intestinalna metaplazija je povezana s nastankom karcinoma želuca.

Simptomi i znakovi

Većina bolesnika s gastritisom prouzročenim s H. pylori nema simptoma, premda neki od njih mogu imati blagu dispepsiju ili druge neodređene simptome.

Dijagnoza

  • endoskopija

Ovo se stanje često otkrije prilikom endoskopije napravljene zbog drugih razloga. Testiranje asimptomatskih bolesnika nije indicirano. Ukoliko se dijagnosticira gastritis, potrebno je bolesnika testirati na H. pylori.

Liječenje

  • eradikacija H. pylori

  • ponekad lijekovi za supresiju lučenja kiseline

Liječenje kroničnog neerozivnog gastritisa usmjereno je na eradikaciju H. pylori. Liječenje asimptomatskih bolesnika donekle je sporno s obzirom na visoku prevalenciju površinskog gastritisa u osoba inficiranih s H. pylori i relativno nisku pojavnost kliničkih simptoma (npr. peptičkog vrijeda). Međutim, H. pylori je karcinogen 1 klase, pa eradikacija uklanja rizik.

Kod bolesnika negativnih na H. pylori primjenjuju se lijekovi koji smanjuju lučenje kiseline (npr. H2-blokatori, inhibitori protonske pumpe) ili antacidi.