Nesuicidalno samoozljeđivanje u djece i adolescenata

Autor: Josephine Elia, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.

Nesuicidalna samoozljeđuuća ponašanja mogu uključivati površinsko grebanje, rezanje ili spaljivanje kože (pomoću cigarete ili glačala za kosu), kao i ubadanje, udaranje i opetovano trljanje kože s gumicom ili solju.

U nekim zajednicama takav način ponašanja iznenada prohuja kroz srednju školi te s vremenom postupno nestaje. Takva ponašanja su često povezana s nedopuštenom zlouporabom opojnih droga i sugeriraju da je adolescent u velikom distresu.

U mnogih adolescenata, ova ponašanja ne ukazuju na suicidalnost nego su umjesto toga samo-kažnjavajuće radnje za koje osjećaju da zaslužuju; ova ponašanja se koriste za privlačenje pažnje roditelja i / ili značajnih drugih, izražavanje ljutnje, ili identificiranje s grupom vršnjaka. Kakogod, ovi mladi, posebno oni koji su koristili više metoda samoozljeđivanje, imaju povećan rizik od samoubojstva (1).

Svako samoozljeđivanje treba obraditi kliničar iskusan u radu s problematičnim adolescentima, kako bi se utvrdilo postoji li opasnost od samoubojstva i dijagnosticiralo osnovnu patnju koja je dovela do samoozljeđivanja.

Literatura

  • 1. Greydanus DE, Apple RW: The relationship between deliberate self-harm behavior, body dissatisfaction, and suicide in adolescents: Current concepts. J Multidiscip Healthc 4:183–189, 2011. doi: 10.2147/JMDH.S11569.