Cjepivo protiv meningokoka

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Serogrupe meningokoka koji najčešće uzrokuju meningokoknu bolest u SAD-u su serogrupe B, C i Y. Serogrupe A i W su uzrok bolesti izvan SAD-a. Trenutno dostupna cjepiva su usmjerena protiv pojedinih od ovih, ali ne svih serogrupa.

Za serotipove ACWY (četverovalentan):

 • Konjugirano meningokokno cjepivo (MCV4): MenACWY-D (Menactra®) ili MenACWY-CRM (Menveo®)

 • Meningokokn polisaharidno cjepivo (MPSV4 [Menomune®])

Za serogrupe CY (dvovalentan):

 • Hib-MenCY-TT (MenHibrix®), u kojem su tetanus toksoid i polisaharid kapsule Haemophilus influenzae Tip B, konjugirani s polisaharidima meningokoka serogrupe C i Y.

Za serotip B (jednovalentni):

 • MenB-4C (Bexsero®) i MenB-FHbp (Trumenba®)

Za više informacija, pogledajte Meningococcal ACIP Advisory Committee for Immunization Practices) Vaccine Recommendations i Infant Meningococcal Vaccination update.

Indikacije:

Meningokokno cjepivo je rutinsko cjepivo dječje dobi, koje se daje mladeži u dobi od 11 ili 12 god, sa buster dozom u dobi od 16 god ( vidi: Preporučeni kalendar cijepljenja za uzraste 7-18 god). Također se preporuča i mlađoj djeci koja su pod visokim rizikom od infekcije ( vidi: Preporuke cijepljenja za 0-6 godina god).

MenACWY konjugirano cjepivo je preporučeno za odrasle koji imaju stanja koja povećavaju rizik od meningokokne infekcije, kao što je:

 • Anatomska ili funkcionalna asplenija

 • HIV infekcija

 • Trajni nedostatak komponenti komplementa (uključujući primjenu eculizumaba)

 • Istraživanje u mikrobiološkom laboratoriju koje uključuje rutinsku izloženost izolatima N. meningitidis

 • SLuženje u vojsci

 • Putovanje ili boravka u endemskim područjima

 • Prva godina boravka u studentskom domu, ako su studenti mlađi od ≤ 21 god i nisu ranije primili dozu na dan ili nakon 16. rođendana

 • Izloženost izbijanju meningokokne epidemije serogrupe koja se nalazi u cjepivu

ukoliko su studenti prve godine studija dobi ≤ 21 god primili samo 1 dozu cjepiva prije njihovog 16. rođendana, treba im se dati dodatna doza vjepiva prije upisa.

MenACWY se preporučuje za sve adolescente (u dobi od 11 do 18 god), uključujući i one s HIV infekcijom.

MenACWY se preporuča svim osobama u dobi od 11 do 55 god, a za one starije od 55 god, a koji su prethodno bili cijepljeni MenACWY i zahtijevaju ponovno cijepljenje ili kod kojih je potrebno primijeniti više doza cjepiva.

Ponovno cijepljenje sa MenACWY svakih 5 god se preporučuje za odrasle koji su prethodno cijepljeni MenACWY ili MPSV4, a koji su i dalje pod povećanim rizikom od infekcije meningokokom (npr. odrasle osobe s anatomskom ili funkcionalnom asplenijom, osobe s HIV infekcijom, osobe s trajnim nedostatkom komponenti komplementa, osobe koje su na terapiji ekulizumabom, te mikrobiolozi koji su svakodnevno isloženi N.meningitidis, mikrobiologa).

MPSV4 cjepivo je preporučeno za osobe > 55 god, a koji nisu primili MenACWY ranije i koji zahtijevaju samo jednu dozu (npr. putnici).

MenB-4C ili MenB-FHbp cjepivo je indicirano kod osoba s ≥ 10 godina s određenim visokorizičnim stanjima (uključujući osobe s funkcionalnom asplenijom ili nedostatkom komplementa, oni koji uzimaju ekulizumab, mikrobiolozi koji su rutinski izloženi N. meningitidis, onima koji su izloženi riziku zbog izbijanja meningokokne bolesti koja se pripisuje serogrupi B). CDC ne preporučuje redovito cjepljenje protiv meningokoka serotipa B svim adolescentima. Međutim, cjepivo se može dati na temelju individualne kliničke odluke svakome u dobi od 16 do 23 godine. Preferirana dob za cijepljenje je 16 do 18 god.

Komplikacije i upozorenja

Glavnu kontraindikaciju za primiti cjepivo protiv meningokoka je: pre

Glavna mjera opreza s meningokoknim cjepivima je

 • Umjerena ili teška bolest sa ili bez temperature (odgoditi cijepljenje do prestanka akutne bolesti)

Doza i primjena

Doza je 0.5 mL IM za MenACWY i 0.5 mL sc za MPSV4.

Dvije doze MenACWY, date u razmaku od ≥ 2 mj s busterom svakih 5 godina za osobe s anatomsom ili funkcionalnom asplenijom, HIV infekcijom, ilitrajnim nedostatkom komponenti komplementa, te osobama na terapiji ekulizumabom. Adolescenti (u dobi od 11 do 18 god) s HIV infekcijom je potrebno rutinski cijepiti primarnim dvodoznim režimom, datim u razmaku od 8 tjedana.

Pojedinačna doza meningokoknog cjepiva se daje mikrobiolozima koji su rutinski izloženi izolatima N. meningitidis, vojnim novacima, osobama kod kojih postoji rizik kod izbijanja pripisanog cserotipu prisutnom u cjepivu, te osobama koje žive ili putuju u endemska područja. Ako rizik i dalje postoji (primjerice u slučaju izloženosti mikrobiologa N. meningitidis), potrebno je primijeniti buster doze svakih 5 godina.

Dvije doze MenB-4C daju se barem u razmaku od 1 mjeseca. Tri doze serije MenB-FHbp se daju tako da se 2.doza primijeni bar 1-2 mjeseca nakon prve, a 3.doza najmanje 6 mjeseci nakon prve. Isti MenB se mora koristiti za sve doze.

Nuspojave

Nuspojave su obično blage. Oni uključuju bol i crvenilo na mjestu uboda, groznicu, glavobolju i umor.