Spolno sakaćenje žena

Autor: Alicia R. Pekarsky, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Tanja Kovačević, dr. med.

Spolno sakaćenje žena svakodnevno se provodi u nekim dijelovima Afrike (obično sjeverne ili središnje Afrike), gdje je duboko ukorijenjeno kao dio nekih kultura. Provodi se i u nekim dijelovima Bliskog istoka. Smatra se kako je žene koje iskuse spolno zadovoljstvo nemoguće nadzirati, izbjegava ih se i ne mogu se udati.

Prosječna dob djevojčica koje se sakati je 7 godina, a sakaćenje se izvodi bez anestezije. Postoje četiri glavne vrste ženskog genitalnog sakaćenja koje definira SZO:

  • Tip I: Klitoridektomija - djelomično ili potpuno uklanjanje klitorisa i u vrlo rijetkim slučajevima, samo nabor kože oko klitorisa (prepucija)

  • Tip II: Izrezivanje - djelomično ili potpuno uklanjanje klitorisa i malih usana, s ili bez uklanjanja velikih usana

  • Tip III: Infibulacija - sužavanje vaginalnog otvora rezanjem i premještanje usana kako bi došlo do potpunog zatvaranja osim malog otvora za menstruaciju i urin

  • Tip IV: Drugi - svi drugi štetni zahvati na ženskim genitalijama koji se ne provode u medicinske svrhe (kao što su bockanje, probadanje, rezanje/ [urezivanje], struganje i spaljivanje genitalnog područja)

Posljedice spolnog sakaćenja mogu biti operacijsko ili poslijeoperacijsko krvarenje i infekcija (uključujući i tetanus). U infibuliranih žena su moguće opetovane urinarne ili ginekološke infekcije i ožiljci. Žene koje zatrudne nakon sakaćenja ženskih genitalija mogu imati značajna krvarenja tijekom poroda. Psihološke posljedice mogu biti jako teške.

Smatra se da je spolno sakaćenje žena u opadanju zbog utjecaja vjerskih vođa koji su se izjasnili protiv takvog postupka te sve većeg protivljenja u nekim društvima.