Uvod u poremećaje unutarnjeg uha

Autor: Lawrence R. Lustig, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Unutarnje uho je smješteno u pars petrosa temporalne kosti. Unutar kosti se nalazi koštani labirint, koji okružuje membranski labirint. Koštani labirint obuhvaća vestibularni sustav (građen od polukružnih kanalića i predvorja ili vestibuluma) i pužnice (kohlee).

Vestibularni je sustav odgovoran za održavanje ravnoteže i položaja tijela, a pužnica za sluh. Sakulus i utrikulus sadrže stanice koje osjećaju rotaciju glave (ovisno o ubrzanju) te pomak u ravnoj liniji ili pak gore i dolje (ovisno o gravitaciji). U 3 polukružna kanalića zapaža se kutna rotacija glave. Ovisno o smjeru pomicanja glave, pokret tekućine će biti veća u jednom nego u ostalim kanalićima. Receptori u stanicama koje oblažu kanaliće reagiraju na kretanje tekućine, pokreću živčane impulse, tako da mozak može poduzeti odgovarajuće mjere za održavanje ravnoteže.

Pužnica, odgovorna za sluh, ispunjena je tekućinom. U pužnici se nalazi Cortijev organ, koji sadrži oko 30.000 receptorskih stanica. Cilija iz receptorskih stanica se protežu u tekućinu, a ugrađene su u želatinozni pokrovni membranozni sloj. Zvučne vibracije se prenose iz lanca slušnih košćica, preko srednjeg uha i ovalnog prozora, u unutarnje uho gdje te vibracije uzrokuju vibracije tekućine i cilija. Te vibracije se tada pretvaraju u električni signal koji se šalje u mozak. Postoje mnogi čimbenici koji mogu oštetiti stanice unutar unutarnjeg uha i dovesti do gubitka sluha. Jedan od najvažnijih je izloženost glasnoj buci. Unatoč zaštitnom učinku akustičkog refleksa koji ukrućuje lanac slušnih košćica kako bi prigušio glasne zvukove, buka može oštetiti i trajno uništiti receptorske stanice. Dugotrajna izloženost buci uzrokuje progresivno oštećenje, na kraju rezultira gubitkom sluha a ponekad i tinitusom.

Poremećaji unutarnjeg uha uključuju