Maligna upala vanjskog uha

Autor: Bradley W. Kesser, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Iva Kelava, dr. med.

Maligna upala vanjskog uha, također se naziva osteomijelitis baze lubanje ili nekrotizirajuća upala vanjskog uha, tipično je uzokovana Pseudomonasom. Meticilin otporni Staphylococcus aureus (MRSA), također je mogući uzročnik.

Zahvaćeno je meko tkivo, hrskavica i kost. Osteomijelitis se širi duž baze lubanje i može uzrokovati poremećaje kranijalnih živaca (prvo najčešće zahvaća VII moždani živac, nakon čega slijede IX, X, i XI), a može i prijeći središnju liniju.

Zloćudna upala vanjskog uha se pretežito razvija u starijih bolesnika s dijabetesom ili u imunokompromitiranih bolesnika, a često započinje upalom vanjskog uha izazvanom Pseudomonasom. Često počinje kao Pseudomonasna upala vanjskog uha; meticilin otporni Staphylococcus aureus (MRSA) također je identificiran kao uzročnik. Obilježena je trajnom i jakom boli u uhu, gnojnim iscjetkom iz uha neugodnog mirisa i granulacijskim tkivom u zvukovodu (obično na granici koštanog i hrskavičnog dijela). Može doći do provodne nagluhosti različite izraženosti. U težim slučajevima, paraliza ličnog živca, pa čak i nižih kranijalnih živaca (IX, X ili XI), može ukazivati na širenje ovog erozivnog, potencijalno po život opasnog procesa duž baze lubanje (osteomijelitis baze lubanje) od stilomastoidnog foramena do jugularnog foramena i dalje.

Dijagnoza

  • CT temporalne kosti

  • Biopsija

Dijagnoza se zasniva na CT prikazu temporalne kosti, koji možepokazati područja demijelinizacije i erozije kosti. Uzimaju se uzorci za kulturu uzročnika i biopsija tkiva iz zvukovoda kako bi se razlikovalo granulacijsko tkivo tipično za ovu bolest od zloćudnog tumora.

Liječenje

Liječenje se obično sastoji od 6 tjedana IV fluorokinolona prema nalazu brisa (npr, ciprofloksacin, 400 mg IV q 8 h) i / ili polusintetski penicilina (piperacilin-tazobactam ili piperacilin) / aminoglikozid kombinacija (za ciprofloksacin otporan pseudomonas). Međutim, blagi slučajevi mogu biti tretirani oralnim fluorokinolonom u visokim dozama (primjerice, ciprofloksacin, 750 mg PO q 12 h) na ambulantno uz strogo praćenje Tretman uključuje lokalnu primjenu kombinacije ciprofloksacin / deksametazon (npr kapi za uši, postavljanje impregniranih tupfera u zvukvod). Hiperbarična terapija kisikom može biti korisna pomoćna terapija, ali konačnu ulogu ove terapije tek treba razjasniti. Preporuča se savjetovanje s infektologom za optimalnu vrstu i trajanje antibiotske terapije te s endokrinologom zbog stroge dijabetičke kontrole. Kad je bolest proširena na kost, može biti potrebno dugotrajnije liječenje antibiotikom. Od osnovne je važnosti nadzor nad dijabetesom. Česte toalete nužne su za otklanjanje granulacijskog tkiva i upalnog detritusa. Kirurško liječenje obično nije nužno, ali kirurški debridement nekrotičnog tkiva može biti koristan u težo, slučajevima-