Procjena koljena

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Filip Mirić, dr. med.

(Vidi također Procjena bolesnika sa zglobnom simptomatologijom.)

Fizikalni pregled koljena

Znatni deformiteti koljena, poput oteklina (npr. izljevi u zglob, poplitealne ciste), atrofije kvadricepsa ili nestabilnosti, jasno su uočljivi kad bolesnik stoji ili hoda. U ležećem položaju bolesnika vrši se palpacija koljena te pregled patele, femoralnih kondila, tuberositasa tibije, tibijalnog platoa, glave fibule, medijalne i lateralne zglobne linije, fosse poplitee, i tetiva kvadricepsa i patele. Medijalne i lateralne zglobne linije odgovaraju položaju medijalnog i lateralnog meniskusa, a palpiraju se uz lagano pomicanje koljena. Bolne izvanzglobne burze, kao što je bursa anserina ispod medijalne linije zgloba, potrebno je razlikovati od promjena unutar zgloba.

Utvrđivanje malih izljeva nije lako i tu pomaže “znak izbočenja”. Koljeno se maksimalno ekstendira i noga malo rotira prema van dok pacijent leži relaksirane muskulature. Pritisne se na medijalnu stranu koljena kako bi se odatle istisnula sva eventualna tekućina. Postavljanjem ruke na suprapatelarnu burzu uz lagano pritiskivanje lateralne strane koljena, može se izazvati undulacija (tekući val) ili izbočenje, koje se opaža s medijalne strane ako postoji izljev. Veći izljevi zamjećuju se već na prvi pogled ili izazivanjem balotmana patele. Usporedba sa zdravom stranom može biti korisna. Izljevi su posljedice niza artropatija, od kojih su najčešće RA, osteoartritis, giht i trauma.

Punom ekstenzijom koljena do 180° ispituju se fleksijske kontrakture, kao i pokretljivost patele.

Artrocenteza koljena

Primjenom anteromedijalnog pristupa igla se uvodi 1 do 2 cm medijalno od gornje polovice ili trećine patele. Sličan pristup može se koristiti i na lateralnoj strani koljena. Iglom promjera 0,5 mm (25 G) injicira se lokalni anestetik bez ulaska u zglobnu šupljinu, a zatim iglom promjera 0,8-1 mm (18-20 G) se aspirira zglob. Igla se uvodi okomito na kožu, usmjerena iza patele prema interkondilarnom usjeku. Kako bi se izbjeglo dodirivanje zglobne hrskavice s iglom, održava se horizontalna putanja igle, dok se patela lagano povuče prema gore. Sinovijalna tekućina ulazi u špricu kada se uđe u zglobnu šupljinu te se sva tekućina drenira iz zgloba. Lagani pritisak na suprapatelarnu regiju pomaže evakuiranju dodatne tekućine. Ukoliko se naiđe na kost, potrebno je iglu preusmjeriti pod drugačijim kutom.