Bruksizam

Autor: Bernard J. Hennessy, DDS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Bruksizam je trošenje ili stiskanje zuba.

Bruksizam može dovesti do abrazije i na kraju istrošiti caklinu i dentin u kruni zuba, oštetiti metalne ili keramičke zubne krunice i uzrokovati klimavost zubi. Abrazija i erozija zuba je često gora u pacijenata koji također imaju gastroezofagealni refluks (GERD) i/ili opstruktivnu apneju u snu.

Trojstvo bruksizma

Kod nekih ljudi bruksizam može uzrokovati glavobolje, bol u vratu i/ili u čeljusti. Najčešće i najintenzivnije stiskanje i trošenje zuba događa se tijekom spavanja pa pacijent možda nije svijestan toga, ali članovi obitelji to mogu primjetiti.

Liječenje zahtijeva da pacijent svjesno pokušava smanjiti bruksizam dok je budan. Dentalne udlage mogu se koristiti tijekom spavanja i na taj način spriječiti okluzijski kontakt zuba. Kod težih simptoma udlage se mogu nositi i tijekom dana. Obično takve udlage izrađuju stomatolozi po mjeri. Međutim, ako je jedini problem trošenje zuba, mogu se koristiti i toplinski prilagodljive konfekcijske udlage koje se oblikuju prema pacijentu, ali prvo treba napraviti stomatološku procjenu kako bi se vidjelo je li takva udlaga prikladna. Blagi anksiolitici, posebice benzodiazepini, mogu se koristiti dok se ne napravi udlaga, ali se ne preporučuju duže vrijeme.

(Također vidjeti Procjena stomatološkog bolesnika.)