Drugi federalni programi koji se tiču starijih osoba

Autor: Amal Trivedi, MD, MPH
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Vanda Eđed Šimić, dr. med.,
Matea Drlje, dr. med.

U SAD-u, zdravstvene usluge za starije osobe financiraju uglavnom Medicare, Medicaid, Zdravstvena Uprava Veterana, privatna osiguranja i plaćanja " iz džepa". Osim toga, mnoge države nude povlastice vezano uz zdravlje i programe, kao što su subvencije za prijevoz, stanovanje, komunalije, telefon, te troškove hrane, kao i pomoć u kući I usluge prehrane. Zdravstveni djelatnici trebali bi pomoći starijim bolesnicima da se informiraju o zdravstvenim povlasticama i programima na koje imaju pravo.

Zdravstvena Uprava Veterana

Ovaj Odjel za Poslove Veterana (VA) pruža zdravstvenu skrb veteranima koji imaju pravo na nju. Utvrđivanje ispunjavanja uvjeta na korištenje VA može biti složeno i skrb nije uvijek besplatna. VA djeluje u > 160 bolnica, 43 kućnih objekata, te u > 130 domova za njegu. Također se ugovara pružanje skrbi u lokalnim bolnicama i domovima za njegu. Nekoliko inovativnih gerijatrijskih programa (uključujući gerijatrijske jedinice za procjenu; Gerijatrijske istraživačke, obrazovne i kliničke centre i programe njege u kući bazirane na bolničkim) razvili su se u okviru VA sustava.

Tricare

Tricare pruža zdravstveno osiguranje za aktivne i umirovljene članove vojske, njihovih obitelji i preživjelih.

Zakon Starijih Amerikanaca (OAA)

Donesen 1965., OAA razvio se iz programa malih donacija i istraživačkih projekata u mrežu od 57 država, teritorijalnih i indijanskih plemenskih zajednica o starenju ; 670 područnih službi o starenju; te tisuće društvenih službi. Primarna svrha OAA je razvijati, koordinirati i pružiti sveobuhvatan sustav usluga za starije osobe u lokalnoj zajednici; usluge obuhvaćaju informacije i upućivanje, dosezanje, prijevoz, centre za starije, programe prehrane, pravno zastupanje, zaštitne usluge, zapošljavanje starijih, programe pravobranitelja i pomoćne službe. OAA također financira istraživanje i obuku. Osobe > 60g imaju pravo na usluge financirane od OAA, bez obzira na razinu dohotka.

Socijalno Osiguranje

Iako se obično ne smatra zdravstvenim programom, Socijalno Osiguranje pruža osnovne mirovine koje starije osobe koriste za zdravstvene usluge. Starije osobe primaju 2 vrste plaćanja:

  • Staračko Osiguranje i Osiguranje Preživljelog, koji se financiraju iz zaklada socijalnog osiguranja i osiguravaju isplate umirovljenicima, preživjelim supružnicima ili kvalificiranim uzdržavanim osobama.

  • Dopunski Prihod Osiguranja , koji se financira iz općih prihoda i pruža zajamčeni minimalni prihod starim osobama, slijepim osobama i invalidnim osobama.

Naslov XX Zakona o socijalnoj sigurnosti

Naslov XX Zakona o socijalnoj sigurnosti odobrava naknade državi za socijalne usluge, uključujući i različite zdravstvene usluge u kući i usluge domaćica (npr. priprema obroka, pranje rublja, lakši kućni poslovi, odlazak u kupovinu) za slabe starije osobe. Ta sredstva su prebačena na Social Services Block Grant Program koji je dizajniran da spriječi ili smanji neprikladnu institucionalnu skrb pružajući sredstva za njegu u društvenoj zajednici i drugu pomoć koja omogućuje starijim osobama za održavanje autonomije u društvu. Program je određen, upravljan i provodi se kroz državu; ne podupire institucionalnu skrb ili bilo koju uslugu koju pokriva Medicare ili Medicaid. Program obuhvaća zdravstvene usluge samo kada su one "integralni, ali podređeni " sastavni dio jednog kompletnog programa socijalnih usluga.