Tumori tankog crijeva

Autor: Elliot M. Livstone, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Alojzije Lacković, dr. med.

Tumori tankog crijeva čine 1–5% svih GI tumora. Učestalost karcinoma tankog crijeva u SAD–u iznosi 10.190 slučajeva godišnje uz 1.390 smrtnih slučajeva.

U benigne tumore spadaju leiomiomi, lipomi, neurofibromi i fibromi. Svi mogu uzrokovati abdominalnu distenziju, bol, krvarenje, proljev, ili ukoliko se razvije opstrukcija, povraćanje. Polipi nisu tako česti kao u kolonu.

Adenokarcinom se rijetko pojavljuje. Obično nastaje u duodenumu ili proksimalnom jejunumu te uzrokuje minimalne simptome. U bolesnika s Crohnovom bolešću koja zahvaća tanko crijevo, tumori se obično javljaju distalno i u premošćenim ili upalom zahvaćenim petljama crijeva.

Primarni maligni limfom, koji nastaje u ileumu, može dovesti do pojave dugog rigidnog segmenta. Limfomi tankog crijeva mogu nastati pri dugotrajnoj neliječenoj celijakiji.

Karcinoidni tumori se najčešće javljaju u tankom crijevu, osobito ileumu i apendiksu te na tim lokacijama veće lezije mogu biti maligne. Multipli tumori se javljaju u 50% slučajeva. Oni koji su promjera >2 cm, u 80% slučajeva prije planirane operacije su već metastazirali lokalno ili u jetru. Oko 30% karcinoida tankog crijeva uzrokuje opstrukciju, bol, krvarenje ili karcinoidni sindrom. Terapija karcinoidnih tumora podrazumijeva kiruršku resekciju; ponekad su potrebne ponavljajuće operacije.

Kaposijev sarkom Kaposijev sarkom,, koji se prvi put opisuje kao bolest starijih Židova i Talijana, javlja se u agresivnom obliku u Afrikanaca, primatelja transplantata i oboljelih od AIDS-a koji imaju zahvaćen GI trakt u 40–60% slučajeva. Lezije se mogu javiti bilo gdje u GI traktu, najčešće u želucu, tankom crijevu ili distalnom kolonu. GI lezije su obično asimptomatske, ali se može javiti krvarenje, proljev, enteropatija s gubitkom bjelančevina i invaginacija. Liječenje ovisi o tipu stanica, lokalizaciji i proširenosti lezije.

Literatura

  • 1. Siegel RL, Miller KD, Jemal A: Cancer statistics 2017. CA Cancer J Clin 67(1):7–30, 2017. doi: 10.3322/caac.21387.

Dijagnoza

  • Enterokliza

  • Ponekad push endoskopija ili endoskopija pomoću video kapsule.

Enterokliza Enterokliza (ponekad CT enterokliza) je najčešća pretraga za otkrivanje tvorbi u tankom crijevu. Push endoskopija tankog crijeva pomoću enteroskopa, omogućuje vizualizaciju i biopsiju tumora. Endoskopija video kapsulom Endoskopija video kapsulom može pomoći identificirati lezije tankog crijeva, posebice mjesta krvarenja; progutana kapsula odašilje 2 slike u sekundi na vanjski snimač. Kapsula nije pogodna za snimanje kod patoloških promjena u želucu ili kolonu, jer se u tim velikim organima previše prevrće; kapsula-kamera za snimanje kolona, koja posjeduje bolje osvjetljenje i optiku se već koristi za snimanje takvih većih organa.

Terapija

  • Kirurška resekcija

Kirurška resekcija predstavlja osnovu liječenja tumora tankog crijeva. Elektrokauterizacija, termalna obliteracija ili laserska fototerapija prilikom enteroskopije ili kirurškog zahvata mogu biti alternativa kirurškoj resekciji.