Urasli nokat

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Urastao nokat nastaje zakrivljavanjem i zaglavljivanjem nokatnog ruba u susjedni nabor nokta što uzrokuje bol.

(Vidi također Pregled poremećaja noktiju.)

Uzroci pojave su nošenje tijesnih cipela, abnormalan hod (npr. hodanje na prstima), obli distalni dijelovi prstiju na stopalima ili urođene varijacije oblika noktiju (npr. Pincer nokti). Ponekad je razlog nastanka promjena podležeći osteohondrom, posebno u mlađih osoba. Kod starijih rizični čimbenik je periferni edem. U konačnici dolazi do pojave infekcije uzduž ruba nokta (paronihija).

Simptomi i znakovi

Bol se javlja pri rubu nabora nokta, ili rjeđe uzduž čitavog lateralnog ruba. U početku se osjeća blaga nelagoda, posebice prilikom nošenja određene obuće. U kroničnim slučajevima, dolazi do nastanka granulacija, češće u mladih.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Crvenilo, otok i bolnost ukazuju na popratni razvoj paronihije. Kod mladih pacijenata (npr. < 20 god.) s opetovano uraslim noktima na stopalima potrebno je učiniti RTG snimanje kako bi se isključilo postojanje podležećeg osteohondroma. Ukoliko nije prisutan urasli nokat, vidljive granulacije tkiva oko prsta stopala mogu ukazati na pojavu amelanotičnog melanoma, koji se često previdi, stoga je potrebno učiniti biopsiju.

Liječenje

  • Ekscizija nokta i uništavanje matriksa nokta

U blagim slučajevima moguće je umetnuti tanki smotuljak vate pomoću čačkalice u prostor između urasle ploče nokta i bolnog nabora kako bi došlo do brzog prestanka tegoba. Ako su cipele pretijesne, potrebno je nošenje šire obuće. U većini slučajeva, osobito u bolesnika s paronihijom, potrebna je ekscizija uraslog nokta u lokalnoj anesteziji; to je jedini efikasni oblik liječenja. Nakon izrezivanja, fleksibilna cijevčica se može koristiti za odvajanje nokta i bolnog nabora koja će omogućiti zacijeljivanje. Ako se urastanje noktiju na nogama ponavlja, preporučuje se primjena fenola kako bi se uništio lateralni dio matriksa nokta. Fenol se ne smije primjenjivati u bolesnika s arterijskom insuficijencijom.