Sindrom levatora

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Epizodična rektalna bol uzrokovana spazmom mišića levatora ani.

(Vidi također Procjena anorektalnih poremećaja.)

Proctalgia fugax (prolazna bol u rektumu) i kokcidinija (bol u kokcigealnom području) su inačice sindroma levatora. Rektalni grč uzrokuje bol, obično nepovezanu s defekacijom, obično u trajanju < 20 min. Bol može biti kratka i intenzivna ili može biti nejasna bol visoko u rektumu. Može se javiti spontano ili u sjedećem položaju i može pacijenta probuditi iz sna. Bol se može osjećati kao da će popustiti nakon ispuštanja plinova ili pražnjenja crijeva. U teškim slučajevima, bol može trajati više sati uz učestalo vraćanje. Zbog tih simptoma bolesnika se može podvrći različitim rektalnim operacijama, ali bez uspjeha.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Fizikalnim pregledom mogu se isključiti druga bolna rektalna stanja (npr. trombozirani hemoroidi, fisure, apscesi). Fizikalni pregled je često normalan, premda se može ustanoviti bolna osjetljivost na dodir ili otpor m. levatora, obično na lijevoj strani. Neki slučajevi uzrokovani su poremećajima donjeg dijela kralježnice ili prostate. Ostali uzroci bol u zdjelici (primjerice, tumor) moraju biti isključeni. U većini slučajeva, poseban uzrok sindroma levatora nije identificiran.

Liječenje

  • Analgetici, sitz kupelj

  • Ponekad elektrogalvanska stimulacija

Liječenje sindroma levatora se sastoji od objašnjenja bolesniku da se radi o benignom stanju. Akutna epizoda može se olakšati ispuštanjem plina ili pražnjenjem crijeva, sitz kupkama ili blagim analgeticima. Kada su simptomi intenzivniji, fizikalna terapija može biti učinkovita. Može se pokušati primjenom miorelaksansa ili masažom analnog sfinktera u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji, ali je korist upitna.