Dislokacijska fraktura stopala (Lisfranc ozljeda)

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Lisfranc ozljeda je fraktura i / ili dislokacija stopala koja zahvaća jedan ili više tarsometatarsalnih zglobova. Dijagnoza je RTG i često CT. Liječenje zahtijeva upućivanje ortopedskom kirurgu i obično zahtjeva otvorenu repoziciju i unutarnju fiksaciju ili ponekad fuziju srednjeg stopala

Ozljede su česte. Uobičajeni mehanizam je direktni udar ili neizravno sila uvijanja stopala u plantarnoj fleksiji (npr pad na stopalo u plantarnoj fleksiji).

Lisfranc zglobnii kompleks sastoji se od 5 tarsometatarsalnih zglobova koje povezuju prednjei srednje stopalo. Postoji više ligamenta u tom kompleksu. Lisfranc ligament je ligament koji spaja baze 2. metatarzalne do 1. cuneiformne kosti. Lisfranc složene ozljede variraju u težini od istegnuća do dislokacije jednog ili više tarsometatarsalnih zglobova sa ili bez frakture. Kada dođe do loma, to često uključuje 2. metatarzalnu kost. Lisfranc ozljede često uzrokuju nestabilnost srednjeg stopala

Težina ozljede se uvelike razlikuje. Neke ozljede uzrokuju samo blagu oteklinu i bol u stopala; drugi uzrokuju jake bolove mekog tkiva i otekline, deformacije, hematom na tabanu stopala, a ponekad i parestezije. Stopalo može se doimati skraćeno.

Komplikacije (npr osteoartritis, sindrom odjeljka) mogu biti ozbiljne, a kronična nesposobnost im je zajednička.

Dijagnoza

  • Rendgenske slike

  • Ponekad CT

Anteroposteriorni, bočno, i kosi RTG snimci stopala su standardni, ali rezultati mogu biti suptilni, što dovodi do pogrešne dijagnoze. Do 20% od tih prijeloma su previđeni u početnom predstavljanju.

RTG snimci mogu pokazati frakturu na bazi od 2. metatarzalne ili čip frakture kuneiformnih kostiju, ali ne mogu pokazati narušavanje tarsometatarsalnog zgloba, na koji bi trebalo sumnjati, čak i ako to nije vidljivo na običnom RTG-u. Obično u tom zglobu, medijalni aspekt 2. cuneiformne se poravnava izravno s medijalnim aspektaom 2. metatarzalne. Usporedne snimke suprotne strane ili CT možda će biti potrebno učiniti da bi se mogao utvrditi poremećaj zgloba.

Ukoliko CTnije dostupan, mogu se koristiti stres RTG snimke. RTG se izvodi, a noga je pod stresom (primjerice, pacijent stoji na stopalu). Tjelesna težina pacijenta može uzrokovati proširenje prostora između 1. i 2. metatarzalne kosti što olakšava postavljanje dijagnoze. Međutim, CT je osjetljiviji od RTG-a i poželjan je u dvojbenim slučajevima

Liječenje

  • ortopedsko savjetovanje

  • Obično, potrebna je otvorena repozicija i unutarnja fiksacija (ORIF) ili ponekad fuzija stopala

Dislokacija se često spontano reponiraju. Ipak, zbog te ozljede obično ugrožena je funkcija stopala i uzrokuje dugotrajnu bol i artritis, bolesnike treba smjesta uputiti specijalistu, obično na operaciju. Tipično, definitivno liječenje je ORIF ili fuzija stopala.

Nakon ORIF, CT se obično radi da se potvrdi ispravan položaj.

Ukoliko operacija nije potrebna, pacijenti su imobilizirani, bez optećenja tjelesnom težinom za ≥ 6 tjedana.

Ključne točke

  • Lisfranc ozljede uključuju rupture u ≥ 1 ligamenata koji stabiliziraju srednje stopalo, ponekad izazivajući poremećaje ≥ 1 tarsometatarsalnih zglobova.

  • Komplikacije (npr sindrom odjeljka, kronične boli, invalidnosti) mogu biti ozbiljne.

  • ZbogRTG nalaza koji mogu biti suptilni, stres RTG ili CT mogu biti potrebi.

  • pacijenti trebaju biti pregledani od strane specijalista; Obično, ORIF ili fuzija srednjeg dijela stopala je potrebna.