Karcinom pločastih stanica (planocelularni karcinom)

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Karcinom pločastih stanica je zloćudni tumor epidermalnih keratinocita koji prodire u dermis, a obično nastaje na područjima izloženim suncu. Lokalno može uzrokovati opsežno razaranje, a u uznapredovalom stadiju mogu se razviti metastaze. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Liječenje ovisi o karakteristikama tumora, a uključuje kiretažu i elektrodesikaciju, kiruršku eksciziju, krioterapiju ili ponekad zračenje.

(Vidi također Pregled raka kože.)

Karcinom pločastih stanica je drugi najčešći rak kože poslije karcinoma bazalnih stanica, s > 1 milijun slučajeva godišnje u SAD-u, i 2500 smrtnih ishoda. Može se razviti u normalnom tkivu, iz prethodne aktiničke keratoze, u području leukoplakije ili ožiljku od opekline.

Simptomi i znakovi

Klinička slika je raznolika. Svaka promjena na koži izloženoj suncu koja ne zacjeljuje je sumnjiva. Tumor može započeti kao crvena papula ili plak s ljuskama ili krustom na površini te zatim postati nodularan, ponekad s bradavičastom površinom. U nekim slučajevima veći dio promjene može ležati ispod razine okolne kože. U konačnici tumor ulcerira i prodire u podležeće tkivo.

Planocelularni karcinom

Dijagnoza

 • biopsija

Biopsija je od osnovne važnosti.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza varira ovisno o izgledu promjene.

Ulkuse koji ne zacjeljuju treba razlikovati od pyoderme gangrenosum i venskog ulkusa.

Nodularne i hiperkeratotične promjene treba razlikovati od keratoakantoma (koji se također smatra karcinomom pločastih stanica) i bradavice.

Ljuskave plakove treba razlikovati od karcinoma bazalnih stanica, aktiničke keratoze, bradavice, seboroične keratoze, psorijaze i numularnog dermatitisa (numularnog ekcema).

Prognoza

Kod malih promjena koje su rano i pravilno odstranjene prognoza je izvrsna. Regionalne i udaljene metastaze su rijetke, ali nastaju, osobito kod slabo diferenciranih tumora. Osobine agresivnijih tumora uključuju

 • veličina > 2 cm u promjeru

 • dubina invazije > 2 mm

 • perineuralna invazija

 • smještaj na uhu ili usnici

U oko trećine slučajeva rak jezika ili sluznice metastazira prije postavljanja dijagnoze ( vidi: planocelularni karcinom usne šupljine).

U kasnijim stadijima bolesti često je potrebna opsežna operacija, a vjerojatnost metastaziranja je puno veća. U početku dolazi do širenja u susjednu kožu i regionalne limfne čvorove, a kasnije u obližnje organe. Karcinomi koji se javljaju u blizini ušiju, vermiliona, u ožiljcima ili s perineuralnom invazijom imaju veću vjerojatnost metastaziranja. Sveukupno 5-godišnje preživljenje bolesnika s metastatskom bolesti iznosi 34% unatoč liječenju.

Liječenje

 • obično lokalno destruktivne metode

Liječenje karcinoma pločastih stanica je jednako kao kod bazocelularnog karcinoma, a uključuje kiretažu i elektrodesikaciju, kiruršku eksciziju, krioterapiju, lokalnu kemoterapiju (imikvimod ili 5-fluorouracil) i fotodinamsku terapiju ili ponekad zračenje. U usporedbi s karcinomom bazalnih stanica, liječenju i praćenju planocelularnog karcinoma mora se posvetiti posebna pažnja zbog veće mogućnosti nastanka metastaza.

Karcinom pločastih stanica na usnici ili drugom spoju kože i sluznice treba ekscidirati; u nekim slučajevima teško je postići izlječenje.

Velike tumore i recidive treba agresivno liječiti Mohsovim mikroskopski nadziranim operativnim zahvatom kojim se rubovi tkiva progresivno odstranjuju sve dok uzorak više ne sadrži tumor (što se određuje mikroskopskom pretragom tijekom operacije) ili operacijom i zračenjem. Karcinomi s perineuralnom invazijom su agresivni te nakon operativnog zahvata treba uzeti u obzir zračenje.

Metastatska bolest može se liječiti zračenjem ukoliko su metastaze izolirane i mogu se utvrditi. Diseminirana bolest ne odgovara dobro na kemoterapijsko liječenje.

Prevencija

Smatra se da su karcinomi pločastih stanica povezani s izloženošću ultraljubičastom (UV) zračenju te se preporuča niz mjera za ograničavanje izloženosti.

 • izbjegavanje sunca: boravak u hladu, izbjegavanje aktivnosti na otvorenom između 10 h ujutro i 4 h popodne (kada su sunčeve zrake najjače) te izbjegavanje sunčanja i korištenja solarija

 • korištenje zaštitne odjeće: košulje dugih rukava, hlače i šeširi širokog oboda

 • upotreba krema za sunčanje: najmanje faktor zaštite od sunca (SPF) 30 sa širokim spektrom UVA/UVB zaštite, koristiti prema uputama (tj. primijeniti svaka 2 sata i nakon plivanja ili znojenja); ali ne u svrhu produljenog izlaganja suncu

Ključne informacije

 • Zbog učestalosti i izrazito raznolike kliničke slike, kod svake promjene na koži izloženoj suncu koja ne zacjeljuje treba posumnjati na karcinom pločastih stanica.

 • Rijetko metastazira, češće u slučajevima kada su zahvaćene usnice ili sluznice, kod karcinoma s perineuralnom invazijom, karcinoma koji se javljaju u blizini ušiju, vermiliona, u ožiljcima.

 • Liječenje uključuje lokalno destruktivne metode, pomekad i zračenje (npr. za velike tumore, recidivirajuće ili one s perineuralnom invazijom).