Korsakoffljeva psihoza

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Korsakoffljeva psihoza je kasna komplikacija trajne Wernickeove encefalopatije koja dovodi do ispada memorije, smetenosti i promjena u ponašanju.

Korsakoffljeva psihoza javlja se u 80% netretiranih bolesnika s Wernickeovom encefalopatijom; ozbiljan alkoholizam je zajedničko podliježeće stanje. Nije jasno zbog čega se Korsakoffljeva psihoza razvija samo u nekih bolesnika s Wernickeovom encefalopatijom. Teški ili opetovani napadi postalkoholičnog delirijuma tremensamože potaknuti Korsakoffljevu psihozu, bez obzira na to da li joj je prethodio tipični napad Wernickeove encefalopatije.

Mogu ju potaknuti i subarahnoidalno krvarenje, talamičko krvarenje, ishemični moždani udar u području talamusa, te rijetko, tumori koji zahvaćaju paramedijalno stražnje talamičko područje. ( vidi: Traumatska ozljeda mozga).

Simptomi i znakovi

Kratkotrajna memorija je teško zahvaćena;pojavljuju se retrogradna i anterogradna amnezija u različitim stupnjevima. Bolesnici se prisjećaju davnih zbivanja, sjećanje na koje se čini slabije pogođenim od sjećanja na nedavne događaje. Česta je dezorijentacija u vremenu. Emocijonalne promjene su česte: u njih spadaju apatija, otupjelost ili blaga euforija uz slabe ili nikakve reakcije na zbivanja, čak i ona zastrašujuća. Spontanost i poduzetnost mogu biti smanjene.

Upadljiva rana osobina je često konfabulacija; Zbunjen pacijenti nesvjesno izmišljaju imaginarne ili pomiješaju više događaja kojih se ne mogu sjetiti; ove izmišljotine mogu biti toliko uvjerljive da se temeljni poremećaj ne otkrije.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se temelji na tipičnim simptomima u bolesnika s anamnezom teške kronične ovisnosti o alkoholu. Ostali uzroci simptoma (npr SŽS ozljede ili infekcije) moraju biti isključeni.

Liječenje

Liječi se tiaminom i obilnom hidracijom.