Hallux valgus

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Adelmo Šegota, dr. med.

Čukalj ili "Hallux valgus" označava medijalno izbočenje glavice 1. metatarzalne kosti zbog lateralne angulacije palca stopala. Česta je pojava sekundarne artroze sa egzostozama. Javljaju se bolnost, crvenilo, burzitis i sinovitis. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom. Suzbija se nošenjem udobne i široke obuće, korištenjem zaštitnih jastučića i primjenom ortopedskih pomagala. Burzitis ili sinovitis ublažavaju se lokalnom instilacijom glukokortikosteroida.

(Vidi također "Pregled bolesti stopala i gležnja.)

Nastanku doprinosi pronacijski položaj gležnjeva, a katkad i trauma. Zbog nekongruentnosti zglobnih površina dolazi do razvoja osteoartritisa sa erozivnim promjenama hrskavice i stvaranjem egzostoza, što ograničava (hallux limitus) ili onemogućuje pokretljivost zgloba (hallux rigidus). U kasnijim stadijima dolazi do pojave sinovitisa i otekline zglobova. Kao reakcija na pritisak pretijesne obuće može se razviti adventicijska burza u području medijalno od zglobne prominencije, koja je sklona pojavi bolne oteklinevidi sliku).

Simptomi i znakovi

Početni simptom čukalj može biti bol na zajedničkoj neravnina prilikom nošenja određene cipele. Zajednička kapsula može biti nježan u bilo kojoj fazi. Kasnije se s medijalne strane razvija bolan, topao, crven, cističan, pokretan i fluktuirajući otok (adventicijski burzitis), uz otok i blagu upalu čitavog zgloba (osteoartrotski sinovitis). Uz hallux limitus/rigidus bitno su ograničeni pasivni pokreti uz lateralnu bolnost i dorzifleksiju distalne falange.

Dijagnoza

  • Klinička evaluacija

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom. Akutna intenzivna bolnost uz hipertermiju, oteklinu i crvenilo pobuđuje sumnju na urični ili infektivni artritis, što nalaže pregled sinovijalne tekućine. Ukoliko je zahvaćeno više zglobova, valja razmišljati o upalno-reumatskoj bolesti.

Ukoliko nije jasna dijagnoza osteoartritičkog sinovitisa preporuča se učiniti radiogram, koji će prikazati suženje zglobne pukotine i osteofite glavice metatarzalne kosti te ponekad i baze proksimalne falange. Periartikularne erozije (Martel-ov znak) govore u prilog uričkog artritisa.

Liječenje

  • Široka i udobna obuća, zaštitni jastučići, ortopedska pomagala ili kombinacija

  • Liječenje komplikacija

Blage smetnje se popravljaju nošenjem dovoljno široke obuće. Ako to nije dovoljno, na bolno mjesto postavljaju se zaštitni jastučići, koji su dostupni u svim ljekarnama. Dolaze u obzir i primjena ortopedskih uložaka i cipela radi preraspodjele i smanjenje pritiska na ugroženi zglob. Ukoliko je konzervativno liječenje neuspješno ili bolesnici ne žele nositi ortopedsku obuću iz estetskih razloga, u prvi plan dolazi kirurško liječenje usmjereno na ispravljanje deformiteta i uspostavu mobilnosti zgloba. Međutim, treba obavijestiti bolesnika na potrebu provođenja postoperativnog rehabilitacijskog liječenja koji uključuje i primjenu ortopedskih pomagala.

Kod burzitisa, terapija izbora jest aspiracija uz instilaciju glukokortikosteroida.

Osteoartritički sinovitis liječi se peroralnom primjenom nesteroidnih antireumatika te intraartikularnom instilacijom glukokortikosteroida i/ili lokalnog anestetika.

Terapija izbora za hallux limitus i hallux rigidus, jest izvođenje pasivnih vježbi istezanja radi očuvanja pokretljivosti zglobova, koje ponekad zahtijevaju instilaciju lokalnog anestetika kako bi reducirali mišićni spazam. Ponekad je potrebno kirurško liječenje kontraktura.

Ključne poruke

  • Povećan rizik od nastanka valgus deformacije palca stopala: nošenje uske obuće, trauma.

  • Simptomi mogu uključivati pojavu bolnosti, otekline uz ograničenje opsega pokreta.

  • Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom.

  • Početno liječenje preporučeno je izvoditi primjenom široke i udobne obuće, zaštitnih jastučića, ortopedskih pomagala ili kombinacijom navedenog