Pregled klostridijskih infekcija

Autori: Larry M. Bush, MD
Maria T. Vazquez-Pertejo
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Marija Kusulja, dr. med.

Klostridiji su sporogeni, gram–pozitivni bacili, široko rasprostranjeni u prašini, tlu i na biljkama, te kao dio normalne flore u probavnom sustavu sisavaca.

Vidi također Pregled anaerobnih bakterija

Iako je poznato gotovo 100 vrsta klostridija, samo 25 do 30 vrsta obično uzrokuju bolest u ljudi i životinja.

Patofiziologija

Patogene vrste proizvode egzotoksine koji oštećuju tkivo i živce te su odgovorni za kliničke manifestacije bolesti. Klostridiji mogu postati patogeni kad u tkivu dođe do sniženja pH i tlaka kisika. Ovakvi anaerobni uvjeti mogu nastati u ishemičnom ili devitaliziranom tkivu, npr. kod primarne arterijske insuficijencije, ili nakon teške penetrirajuće ozljede ili nagnječenja. Što je rana dublja  i teža, to je bolesnik podložniji klostridijskoj infekciji, osobito ako postoji čak i minimalna kontaminacija stranim tijelom.

Klostridijska se bolest također može pojaviti nakon injekcije uličnih droga.

Teška neinfektivna bolest može nastati nakon konzumiranja domaće konzervirane hrane u kojoj su klostridiji proizveli toksine.

Bolesti uzrokovane klostridijima

Bolesti uzrokovane klostridijima (vidi tablicu) uključuju

Najčešća klostridijska infekcija je blagi, samoograničavajući gastroenteritis, kojeg obično uzrokuje C. perfringens tip A. Teške klostridijske bolesti su relativno rijetke, ali mogu biti smrtonosne.

Kod procesa u trbuhu, kao što su kolecistitis, peritonitis, ruptura apendiksa i perforacija crijeva, mogu biti prisutni C. perfringens, C. ramosum i mnogi drugi.

C. perfringens može prouzročiti nekrozu mišića i infekciju mekih tkiva, za koju je karakterističan krepitirajući celulitis, te miozitis i klostridijska mionekroza.

Nekrozu kože i tkiva može uzrokovati hematogena diseminacija C. septicum iz debelog crijeva.

Klostridiji se također pojavljuju kao dio miješane flore u običnim, blažim infekcijama rana, no njihova uloga u tim infekcijama nije jasna.

Incidencija bolničkih klostridijskih infekcija je u porastu, osobito u postoperativnom razdoblju i u imunokompromitiranih bolesnika. Teška klostridijska sepsa može biti komplikacija perforacije ili opstrukcije crijeva.