Cjepivo protiv dječje paralize

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Široka i opširna kampanja cijepljenja je u razvijenim zemljama skoro iskorijenila ovu bolest. Međutim, još uvijek se pojavljuju slučajevi bolesti u područjima s nepotpunom procijepljenošću, poput subsaharske Afrike i jugoistočne Azije.

Postoje 3 serotipova poliovirusa (koji je enterovirus).

Za više informacija, pogledajte Polio ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) Vaccine Recommendations.

Pripravci

Cjepivo s inaktiviranim poliovirusom (IPV) sadrži smjesu formalinom inaktiviranog poliovirusa tipa 1, 2 i 3. IPV može sadržavati tragove streptomicina, neomicina i polimiksina B. Forulacija sa živim oslabljenim virusom oviše nije dostupna u SAD-u, jer u oko 1 na 2,4 milijuna osoba koje prime cjepivo uzrokuje paralizu.

Dostupno je i kombinirano cjepivo s IPV, DTaP, a ponekad i hepatitisom B ili Hib.

Indikacije

IPV je rutinsko cjepivo u djetinjstvu ( vidi: Preporuke cijepljenja za 0-6 godina god).

Rutinska primjena primarnog cjepiva poliovirusa u odralish koji žive u SAD-u se ne preporučuje. Neimunizirane ili nepotpuno imunizirane odrasle osobe koje mogu biti izložene divljim sojevima poliovirusa (npr, putnici u endemska područja, laboratorijski radnici koji rukuju primjercima koji mogu sadržavati poliovirus) moraju biti cijepljene IPV. Potpuno cijepljene odrasle osobe koje su pod povećanim rizikom od izloženosti poliovirusu mogu primiti dodatnu dozu vakcine IPV. Za trenutne informacije o tome koje se zemlje smatraju pod visokim rizikom od dječje paralize, vidi CDC Travel Destinations List i Polio: Traveler Information.

Komplikacije i upozorenja

Glavna kontraindikacija za primiti IPV je

Glavna mjera opreza je

  • Umjerena ili teška akutna febrilna bolest (cijepljenje se odgađa do prolaska bolesti)

  • Trudnice koje nisu izložene povećanom riziku od dječje paralize ne bi trebale dobiti cjepivo protiv dječje paralize, iako nema dokaza da cjepivo šteti trudnicama ili njihovom fetusu. Međutim, ako su trudnice pod povećanim rizikom od izloženosti poliovirusu preporuča se primjena cjepiva radi neposredne zaštite.

Primjena

Doza je 0.5 mL IM ili sc.

Serija od 4 doze IM se daje u dobi od 2 mj, 4 mj, 6-18 mj, te od 4 - 6 god. Tipično, kombinacijsko cjepivo se koristi u prva tri cijepljenja, a cjepivo s pojedinačnim antigenom za kasnije doze. Ako djeca propuste dozu IPV u dobi od 4 - 6 god, trebaju primiti dodatnu dozu cjepiva u najkraćem mogućem roku.

Kad koristimo kombinacijsko cjepivo DTaP-IPV / Hib (Pentacel®) , daje se serija od 4 doze (u dobi od 2, 4, 6, i od 15 - 18 mj). Dodatnu buster dozu IPV (IPV ili DTaP-IPV [ Kinrix®]) treba dati u dobi od 4 do 6 godina, što je rezultiralo rasporedom od 5 doza. Međutim, DTaP-IPV / Hib se ne smije davati kao buster doza djeci u dobi od 4 do 6 godina. Minimalni interval između 4. i 5. doze5 treba biti ≥ 6 mj kako bi se optimizirao učinak pojačavanja odgovora.

Primarna serija IPV se preporuča za necijepljene odrasle osobe s povećanim rizikom od izloženosti poliovirusu. Preprouča se razmak od 1 do 2 mjeseca između prve i druge doze, a treća doza se daje 6-12 mj kasnije. Ako je potrebno osigurati zaštitu za 2 do 3 mjeseca, daju se tri doze u razmaku od 1 mjeseca. Ako je potrebno osigurati zaštitu za 1 do 2 mjeseca, daju se dvije doze u razmaku od 1 mjeseca, a ukoliko imamo potrebu osigurati zaštitu za manje od jednog mjeseca, preporuča se dati bar jednu dozu odmah. U svim slučajevima, preostale doze cjepiva treba davati kasnije, u preporučenim intervalima, ako osoba ostaje pod povećanim rizikom.

Nuspojave

S IPV cjepivom nisu povezani teški nepoželjni učinci. S obzirom da može sadržavati tragove neomicina, streptomicina i polimiksina B, osobe koje su alergične na bilo koji od ovih lijekova mogu razviti alergijsku reakciju na cjepivo.