Putovanje u inozemstvo

Autor: Christopher Sanford, MD, MPH, DTM&H
Urednik poglavlja: Ivana Kavelj , dr. med.
Prijevod: Ivana Kavelj , dr. med.

Otprilike jedna od 30 osoba koje putuju u inozemstvo treba hitnu medicinsku pomoć. Bolest u stranoj zemlji mogu pratiti značajne komplikacije. Mnoge američke police osiguranja, uključujući Medicare, ne vrijede u stranim zemljama; bolnice često zahtijevaju pozamašni gotovinski depozit za strance, neovisno o osiguranju. Police putnih osiguranja, uključujući i one koje pokrivaju hitnu evakuaciju, dostupne su preko trgovačkih agenata, putnih agencija i nekih većih tvrtki za kreditne kartice.

U SAD-u su dostupni imenici s popisom liječnika u drugim zemljama koji govore engleski jezik, zatim američki konzulati koji mogu posredovati u dobivanju hitnih medicinskih usluga te informacije o riziku putovanja u pojedine strane zemlje (vidi tablicu Korisni kontakti za osobe koje putuju u inozemstvo). Pacijenti s teškim poremećajima trebali bi prije putovanja ugovoriti aranžman s organizacijom koja nudi evakuaciju iz stranih zemalja pod medicinskim nadzorom. Neke infekcije su uobičajene kada se putuje u određena područja.

Cijepljenje

Putnici bi trebali redovito ići na sve rutinske imunizacije. Neke zemlje zahtijevaju specifičnu imunizaciju (vidi tablicu Cjepiva za međunarodna putovanja). Opće informacije o putovanjima i ažuriranim režimima imunizacije dostupne su u Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (Travelers’ Health: Vaccinations), a pravila o kemoprofilaksi za malariju su dostupna na CDC-ovoj telefonskoj liniji za malariju (855-856-4713) te web stranici (Malaria and Travelers).

Cjepiva za međunarodna putovanja*,,,§

Infekcija

Regije za koje se savjetuje cijepljenje

Komentari

*Uz navedena cjepiva, rutinska cijepljenja protiv gripe, ospica, mumpsa, rubeole, tetanusa, difterije, polia, pneumokoka i vodenih kozica trebala bi biti redovita.

Sve preporuke su podložne promjenama. Za najnovije preporuke, vidi Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov ili 800-CDC-INFO [800-232-4636]). Vidi također Pregled imunizacije.

Dostupna je i kombinacija HepA i HepB cjepiva, koje se daje po protokolu od 3 ili 4 doze. vidi: Hepatitis A cjepivo; vidi: Hepatitis B cjepivo.

§Za putnike iz SAD-a starije od 60 godina, pružatelji usluga bi trebali razmotriti popunjavanje odjeljka Žutog kartona (međunarodnog certifikata o cijepljenju), umjesto davanja cjepiva protiv žute groznice. Takvi putnici bi trebali obratiti posebnu pozornost na mjere osobne zaštite protiv insekata.

Hepatitis A

Sve zemlje s malim i srednjim primanjima

2 doze 6 mj. razmaka; kompletna zaštita za 6–12 mj. nakon prve doze i doživotna nakon druge

Vidi i Cjepivo protiv hepatitisa A

Hepatitis B

Sve zemlje s malim i srednjim primanjima, posebno Kina

Primarna serija u 3 doze, režim 0, 1, 6 mjeseci. Preporučuje se za putnike s produženim boravkom i za zdravstvene radnike

Vidi i Cjepivo protiv hepatitisa B

Japanski encefalitis

Ruralna područja većeg dijela Azije i Južne Azije, pogotovo područja uzgoja riže i svinja

2 doze s razmakom od 28 dana

Ne preporučuje se za trudnice

Meningokokne infekcije

Sjeverna Subsaharska Afrika od Malija do Etiopije (pojas meningitisa)

Obavezno za ulazak u Saudijsku Arabiju tijekom hadža ili umre

Diljem svijeta, posebno u napučenim prostorima (npr. studentski domovi)

Pojedinačna doza kvadrivalentnog cjepiva (Menactra ili Menveo) učinkovita je pet godina.

Rizik je veći u "pojasu meningitisa" u Africi tijekom sušnog razdoblja (od prosinca do lipnja) i u gusto naseljenim područjima.

Vidi i Meningokokno cjepivo

Bjesnoća

Sve zemlje, uključujući SAD

Preporučuje se za putnike s rizikom od životinjskog ugriza (npr. za kampere u ruralnim područjima, veterinare, radnike na polju, ljude koji žive na udaljenim područjima)

Ne eliminira potrebu za dodatnim cijepljenjem nakon životinjskog ugriza za dodatnu zaštitu

Preporučuje se tijekom trudnoće samo ako je rizik od infekcije velik

Vidi i Prevencija bjesnoće

Tifusna groznica

Sve zemlje s malim primanjima, posebno u Južnoj Aziji (uključujući Indiju)

Dostupna su dva preparata.

U obliku tableta: 1 tableta svaki drugi dan do ukupno 4 tablete; štiti 5 godina

  • Nije sigurno za trudnice

U obliku pojedinačne injekcije: Štiti dvije godine i smatra se sigurnijim oblikom cjepiva za trudnice od tableta.

Vidi i Prevencija tifusne groznice

Žuta groznica

Tropska Južna Amerika

Tropska Afrika

Iako je ova infekcija rijetka, dokaz o cijepljenju potreban je za ulazak u mnoge zemlje §

Nije sigurno za trudnice

Veći rizik neželjenih reakcija kod starijih §

Jedna doza pruža doživotnu zaštitu

Vidi i Prevencija žute groznice

Ozljede i smrt

Prometne nesreće su najčešći uzrok smrti međunarodnih putnika (osim starijih osoba). Putnici bi trebali koristiti sigurnosni pojas u vozilima i kacigu tijekom vožnje bicikla. Trebali bi izbjegavati vožnju motociklima i mopedima te vožnju na krovu autobusa ili otvorenim kamionetima. Kako bi spriječili utapanje (još jedan česti uzrok smrti tijekom putovanja), putnici bi trebali izbjegavati surferske plaže i plivanje nakon konzumacije alkohola.

Putnički proljev

Putnički proljev (PP) je najčešći zdravstveni problem međunarodnih putnika. Putnički proljev je obično samoizlječiva bolest koja najčešće prolazi kroz pet dana; međutim, kod 3 do 10% putnika simptomi traju > 2 tjedna, a kod do 3% putnika traju > 30 dana. PP koji traje < 1 tjedna ne zahtijeva obradu. Za perzistentni putnički proljev, trebalo bi napraviti laboratorijsku obradu.

Samoinicijativno liječenje je indicirano za srednje teške i teške simptome, posebno u slučaju povraćanja, vrućice, grčeva u trbuhu ili krvi u stolici. Liječenje s odgovarajućim antibiotikom (npr. azitromicin, 500 mg ili 1 g odjednom; ili 500 mg 1x1 tijekom 1 do 3 dana). Dodatne mjere uključuju loperamid (osim kod pacijenata s vrućicom, krvavom stolicom ili bolovima u trbuhu i kod djece < 2 god.); nadoknadu tekućine i, kod starijih i male djece, nadoknadu elektrolita (npr. oralna rehidracijska otopina).

Mjere koje mogu smanjiti rizik od putničkog proljeva uključuju

  • Upotrebu flaširane, filtrirane, prokuhane ili klorirane vode za piće i pranje zubi

  • Izbjegavanje leda

  • Konzumaciju svježe pripremljene hrane samo ako je adekvatno termički obrađena

  • Konzumaciju samo onog voća i povrća koje putnici sami ogule ili oljušte

  • Izbjegavanje hrane od uličnih prodavača

  • Često pranje ruku

  • Izbjegavanje hrane koja je mogla biti izložena muhama

Profilaktički antibiotici su učinkoviti u sprječavanju proljeva, ali zbog mogućih neželjenih reakcija i razvoja rezistencije, trebalo bi ih čuvati za imunokompromitirane pacijente. Jedna opcija je rifaximin, 200 mg 1x1 ili 2x1.

Malarija

Malarija je endemska u Africi, Indiji i drugim područjima Južne Azije, u Jugoistočnoj Aziji, Sjevernoj i Južnoj Koreji, Meksiku, Srednjoj Americi, Haitiju, Dominikanskoj Republici, Južnoj Americi (uključujući sjeverne dijelove Argentine), Bliskom istoku (uključujući Tursku, Siriju, Iran i Irak) i Srednjoj Aziji. CDC pruža informacije o specifičnim zemljama u kojima se malarija prenosi (vidi Yellow Fever and Malaria Information, by Country Informacije o žutoj groznici i malariji, po zemljama), o tipovima malarije i oblicima rezistencije.

Osobe koje putuju u endemska područja trebale bi poduzeti preventivne mjere protiv malarije, uključujući kemoprofilaksu. Cjepiva protiv malarije se razvijaju, ali nisu komercijalno dostupna.

Shistosomijaza

Shistosomijaza je uobičajena u Africi, Jugoistočnoj Aziji, Kini i istočnoj Južnoj Americi, a uzrokovana je izlaganjem slatkovodnim vodama. Rizik od shistosomijaze može se smanjiti izbjegavanjem aktivnosti u slatkovodnoj vodi u područjima u kojima je ova bolest uobičajena.

Problemi po povratku s putovanja

Najčešći zdravstveni problem po povratku s putovanja je

  • Perzistentni putnički proljev

Najčešće potencijalno ozbiljne bolesti su

Putnici mogu dobiti i uši i svrab nakon boravka u prenapučenim prostorima ili mjestima s lošim higijenskim mjerama.

Neke bolesti postanu očite mjesecima nakon povratka s putovanja; anamneza putovanja i rizici izlaganja su korisni dijagnostički tragovi kada se pacijent prezentira sa zagonetnim simptomima. International Society of Travel Medicine (www.istm.org) i American Society of Tropical Medicine and Hygiene (www.astmh.org) imaju popis klinika za putnike na svojim web stranicama. Mnoge su od ovih klinika specijalizirane u pomaganju putnicima koji se razbole nakon povratka s putovanja.