Ketamina i fenciklidinom (PCP)

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Ketamin (također zvan “K” ili posebni K) može izazvati intoksikaciju, ponekad uz konfuzno ili katatonično stanje. Predoziranje može uzrokovati komu i rijeđe smrt.

Ketamin i fenciklidin (PCP) su kemijski srodni anestetici. Ovi lijekovi se često koriste kao dodatak ili zamjena za druge halucinogene kao što je LSD.

Ketamin je dostupan u tekućem ili praškastom obliku. Kada se koristi nezakonito, formulacija u prahu se obično šmrče, ali se može uzeti i oralno. Tekući oblik se uzima IV, IM, ili sc.

PCP se nekoć legalno proizvodio, no više ne. Ilegalno se proizvodi i prodaje na ulici pod imenima kao što su anđeoski prah; ponekad se prodaje u kombinaciji s biljem, marihuanom i duhanom.

Simptomi i znakovi

Uz manje doze pojavljuje se vrtoglava euforija, koju često slijede napadi anksioznosti ili nestabilno raspoloženje.

Predoziranje uzrokuje povučeno stanje depersonalizacije i disocijacije; kad su doze još više, disocijacija može postati teška i odgovor na vanjske podražaje narušen, praćen borbenošću, ataksijom, disartrijom, mišićnom hipertonijom, nistagmusom, hiperrefleksijom i mioklonim trzajevima. U vrlo visokim dozama, acidoza, hipertermija, tahikardija, teška hipertenzija, napadaji, i koma se mogu pojaviti; smrt nije učestala.

Akutni učinci obično brzo nestaju i mnogi pacijenti povrate normalnu svijest nakon 45 minuta do nekoliko sati.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se obično postavlja klinički; Ketamin se ne otkriva rutinskim probirom urina na psihoaktivne tvari; kada uporaba ketamina mora biti potvrđena, može se provesti testiranje pomoću plinske kromatografije i masene spektroskopije.

Liječenje

  • suportivne mjere

Bolesnika treba držati u mirnom i smirujućem okružju pod pomnim nadzorom. Benzodiazepini se mogu koristiti za zbrinjavanje agitacije i napadaje. Daljnje liječenje je rijetko potrebno.