Nakupljajući poremećaj

Autori: Katharine A. Phillips, MD
Dan J. Stein, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Rogulj Maja, dr. med.

Nakupljajući poremećaj karakterizira trajna poteškoća odbacivanja ili rastanka s imovinom, bez obzira na njenu stvarnu vrijednost. Takva poteškoća rezultira prepunjenošću i neredom stambenog prostora do značajno ugrožene iskoristivosti.

Nakupljajući poremećaj obično u blažem obliku počinje u adolescenciji i postupno se pogoršava s dobi, vodeći klinički značajnim poteškoćama sredinom 30-ih. Procjenjuje se javljanje u 2-6% ljudi.

Simptomi i znakovi

Nakupljajući poremećaj je obično kroničan, s jačanjem ili smanjenjem simptoma ili spontanom remisijom.

Pacijenti imaju snažnu potrebu za čuvanjem predmeta, uz značajne poteškoće prilikom odvajanja ili razmišljanja o odvajanju od njih. Nakupljaju velik broj predmeta za što nemaju adekvatan prostor; prepune i iznerede stambeni prostor do njegove neupotrebljivosti, osim za skladištenje nagomilanih predmeta. Na primjer, hrpa nagomilanih novina može napuniti sudoper i prekriti radnu površinu i štednjak u kuhinji, onemogućavajući pripremu jela.

Simptomi nakupljanja često ometaju društveno, profesionalno ili druga važna područja funkcioniranja. Na primjer, pacijenti ne dopuštaju drugim osobama, uključujući članovima obitelji, prijateljima i majstorima, ulazak u kuću iz neugode zbog nereda.

Nakupljanje može rezultirati opasnim životnim uvjetima (npr. stvaranjem opasnosti od požara ili povećanjem rizika od pada) i može voditi deložaciji ili pravnim problemima.

Poremećaj nakupljanja životinja je oblik nakupljajućeg poremećaja u kojima pacijenti nakupljaju veliki broj životinja i ne pružaju im adekvatnu prehranu, sanitarnu i veterinarsku skrb, unatoč propadanju životinja (npr, gubitak težine, bolesti) i/ili okoliša (npr ekstremna prenatrpanost, visoko nehigijenski uvjeti).

Razina uvida je različita. Neki pacijenti prepoznaju problematičnost uvjerenja i navike nakupljanja, neki ne.

Dijagnoza

  • Klinički kriteriji

Nakupljajući poremećaj se razlikuje od prolaznog gomilanja i nereda (npr. kad je imovina naslijeđena) po trajanju i drugim značajkama; u pravilu, pacijenti odbijaju rješavanje ili prodaju nagomilanih predmeta. Kolekcionari (npr. knjiga, figurica), su osobe koje prikupljaju i čuvaju veliki broj predmeta, ali za razliku od nakupljajućeg poremećaja, zbirke su organizirane i sistematizirane i značajno ne narušavaju funkcioniranje ili sigurnost kućnog okruženju.

Dijagnostički kriteriji uključuju sljedeće;

  • Trajne poteškoće odbacivanja ili rastanka s imovinom, bez obzira na njenu stvarnu vrijednost.

  • Poteškoće odbacivanja zbog potrebe za čuvanjem predmeta i uznemirenost povezanu s odbacivanjem.

  • Nakupljanje vodi prepunjenosti i neredu stambenog prostora (ne podruma ili skladišta) i znatno ugrožava njegovo korištenje.

  • Nakupljanje vodi značajnoj uznemirenosti i ometa socijalno, profesionalno ili druga važna područja funkcioniranja.

Liječenje

  • SIPPS

  • Kognitivno-bihevioralna terapija

SIPPS mogu biti od pomoći, iako su ograničene učinkovitosti.

Kognitivno-bihevioralna terapija prilagođena liječenju specifičnih simptoma nakupljajućeg poremećaja također može biti korisna. Na primjer, pomaže pacijentima u odbacivanju predmeta, suzdržavanju od nakupljanja novih (ako je pretjerano stjecanje problem) i poboljšanju sposobnosti odlučivanja.

Motivacijske tehnike često su potrebne kako bi se pacijenti potaknuli na sudjelovanje i zadržavanje u liječenju.

Ključne točke

  • nakupljajući poremećaj je obično kroničan, a nakupljeni predmeti prepune i iznerede stambeni prostor, čineći ga nemogućim, ponekad nesigurnim za korištenje.

  • Odbacivanje imovine uzrokuje značajne poteškoće.

  • U tretmanu se koristi kognitivno-bihevioralna terapija, prilagođena za liječenje specifičnih simptoma nakupljanja i/ili SIPPS.