Starije osobe koje žive same

Autori: Daniel B. Kaplan, PhD, LICSW
Barbara J. Berkman, DSW, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Vanda Eđed Šimić, dr. med.,
Matea Drlje, dr. med.

U SAD-u, gotovo 29% od 46 milijuna starijih osoba živi samački. Otprilike polovica osoba nastarije dobi (≥ 85 god) žive samački. Oko 70% starijih osoba koje žive same su žene, a 46% svih žena dobi ≥ 75 god žive sami. Veća je vjerojatnost da će muškarci umrijeti prije njihovih žena, a udovci ili rastavljeni muškarci vjerojatnije će se ponovno oženiti, za razliku od udovica ili rastavljenih žena.

Starije osobe koje žive same će vrlo vjerojatno biti lošije, a pogotovo sa starenjem. Mnogi se žale na osjećaj usamljenosti (60% onih >75) i društvenu izoliranost. izvješće osjećaja samoće (u 60% onih > 75). Kod onih sa zdravstvenim problemima ili senzornim deficitima, novi simptomi ili pogoršanje postojećih može proći nezapaženo. Mnogi imaju poteškoća u pridržavanju propisanih terapijskih režima. Obzirom na fizička ograničenja i budući da je jedenje društvena aktivnost, neki stariji ljudi koji žive sami ne pripremaju cjelovite, uravnotežene obroke, što potiče zabrinutost glede pothranjenosti

Unatoč potonjim problemima, gotovo 90% starijih osoba koji žive samački izražavaju izrazitu želju za održavanjem svoje neovisnosti. Mnogi imaju strah o prevelikoj ovisnosti o drugima i bez obzira na usamljenost, žele nastaviti živjeti sami. Kako bi im pomogli zadržati svoju neovisnost, liječnici bi ih trebali potaknuti da se uključe u redovite tjelesne aktivnosti i društvene interakcije, a osiguravajući im uputnice socijalnim djelatnicima koji bi im pomogli u tome.

Koordinacija i pružanje usluga tijekom oporavka je teško za pacijente koji žive sami. Liječnici bi trebali osigurati da je njega u kući dostupna, uz preporuku dodatnih usluga, ako su potrebne. Pasivno ili pojedinačno aktivirajući uređaj za hitan poziv u pomoć, može uvjeriti pacijente da će dobiti potrebnu pomoć.