Sindrom odjeljka

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Sindrom odjeljka je povećanje tkivnog tlaka unutar uskog prostora između fascija, što dovodi do ishemije tkiva. Najraniji simptom je bol koja nije razmjerna stupnju ozljede. Dijagnoza se postavlja mjerenjem tlaka. Liječi se fasciotomijom.

Sindrom odjeljka je niz zbivanja koji potiču jedni druge. Počinje edemom tkiva do kojeg dolazi uvijek nakon ozljede (npr. uslijed oticanja mekih tkiva ili hematoma). Ako do tog edema dolazi u fascijalnom odjeljku, tipično prednjem ili stražnjem odjeljku noge, ne preostaje dovoljno mjesta za širenje tkiva, tako da se intersticijski tlak (u odjeljku) povećava. Kada tlak u odjeljku dosegne 20 mmHg, stanična se perfuzija usporava i napokon prestaje. (NAPOMENA: Budući da je tlak od 20 mmHg puno manji od arterijskog tlaka, prekid dotoka krvi stanicama može uslijediti puno prije nego što nestane puls.) Nastala ishemija tkiva nadalje pogoršava edem u začaranom krugu.

Kako ishemija napreduje, mišići odumiru, ponekad dovodi do rabdomiolize, infekcije, i hiperkalijemije; ova komplikacija može izazvati gubitak udova, a ako se ne liječi, smrt. Hipotenzija ili arterijska insuficijencija može ugroziti perfuziju tkiva s čak i blago povišenim tlakom odjeljka što uzrokuje ili pogoršava sindrom odjeljka. Kontrakture se mogu razviti nakon nekrotičnog oštećenja tkiva.

Odjeljak sindrom je uglavnom poremećaj ekstremiteta i najčešći je u potkoljenici i podlaktici. Međutim, sindrom odjeljka također može pojaviti i na drugim mjestima (npr nadlaktice, trbuh, stražnjici).

Etiologija

Česti uzroci sindroma odjeljka

 • PRIJELOMI

 • Teška nagnječenja ili crush ozljede

 • reperfuzija nakon ozljede krvnih žila i revaskularizacije

rijetki uzroci uključuju zmijske ugrize, opekline, napor, predoziranje drogom (heroina ili kokaina), imobilizacija, uske zavoje i druge krute obodne uređaje koji ograničavaju oteklinu i na taj način povećavaju pritisak odjeljka. Dugotrajni pritisak na mišić tijekom kome može uzrokovati rabdomiolizu.

Simptomi i znakovi

najraniji simptom kompartment sindroma je

 • pogoršanje bol

Ona je tipično nesrazmjerna stupnju očite ozljede a pojačava se pasivnim istezanjem mišića unutar odjeljka (npr. kod prednjeg odjeljka noge pasivnom fleksijom palca kojom se istežu mišići ekstenzori palca). Bol, jedan od 5 znakova tkivne ishemije, slijedi drugi 4: parestezije, paraliza, bljedilo i izostanak pulsa. odjeljci mogu biti napeti prilikom palpacije.

Dijagnoza

 • Mjerenje tlaka

Dijagnozu se mora postaviti a liječenje započeti prije nego što se razviju bljedilo i nedostatak pulsa, koji ukazuju na nekrozu. Klinička procjena je teška iz nekoliko razloga:

 • Tipičnih simtoma i znakova ne mora biti

 • Nalazi nisu specifični, jer su slični nalazi su ponekad uzrokovani samim loma.

 • Mnogi pacijenti imaju promjenjeno mentalno stanje zbog drugih povreda i / ili umirenje.

Dakle, u bolesnika s rizičnim ozljedama liječnici moraju imati nizak prag za indikaciju za mjerenje tlaka odjeljka (normalno 8 mm Hg), obično sa komercijalno dostupnim monitorima tlaka. Sindrom odjelka se potvrđuje kada je tlak u odjelku viši od 30 mm Hg ili unutar 30 mm Hg dijastoličkog krvnog tlaka.

Liječenje

 • fasciotomija

Početno liječenje je uklanjanje bilo zagušenja strukture (npr, gipsom ili udlagom) oko udova, korekcija hipotenzije, analgezije i dodatnog kisika koliko je potrebno.

Obično, ako se ne postigne sniženje komparmetskog tlaka i simptomi se ne povlače potrebna je fasciotomija Fasciotomiju treba biti učinjeno kroz velike kožne rezove za otvaranje svih fascije pretinaca u udu, i time smanjiti pritisak. Sve mišića treba pažljivo pregledati uz procjenu vitalnosti, a svo avitalno tkivo odstraniti.

Amputacija je indicirana ako je nekroza opsežna.

Ključne točke

 • Nakon što je započeo razvoj kompartment sindroma slijedi kontinuirano pogoršanje

 • Posumnjajte na sindrom odjeljka ukoliko je bol nesrazmjerna ozljedi, ukoliko se javlja bol pri istezanju muskulature odjeljka ili je sami odjeljak tvrd i napet.

 • Izmjerite tlak kako bi potvrdili dijagnozu; nalaz više od oko 30 mm Hg ili unutar 30 mm Hg dijastoličkog krvnog tlaka je potvrđuje.

 • Osim ako se poremećaj vrlo brzo ne rješava nakon inicijalnog liječenja, mora se obaviti fasciotomija što je prije moguće.