Bolest šaka, stopala i usta (HFMD)

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Vedran Stevanović, dr. med.

Bolest šaka, stopala i usta (HFMD) je febrilna bolest, obično uzrokovana coxsackievirusom A16, enterovirusom 71, ili drugim enterovirusima. Infekcija dovodi do izbijanja vezikula na koži šaka i stopala i sluznici usta. Atipična HFMD zbog Coxsackie A6 često uzrokuje visoku temperaturu s papulovezikularnim lezijama sklonima progresiji u vezikulobulozne lezije i bule koje su široko rasprostranjene na tijelu.

(Vidi također Pregled Enterovirusne infekcije.)

Bolest je najčešća u male djece. Tijek bolesti je sličan onom herpangine

Velike epidemije zbog enterovirusa 71 (EV-71) su se dogodile u azijsko-pacifičkoj regiji od 1997. godine. Bolest zbog EV-71 je teža nego kad jeuzrokovana drugim enterovirusima.

Djeca imaju grlobolju ili bol u ustima i mogu odbijati jesti. Vrućica je česta. Vezikule su distribuirane preko bukalne sluznice i jezika, na dlanovima i tabanima, te povremeno, stražnjici ili spolovilu; obično, vezikule tipične HFMD su blage i kratkog vijeka.

Manifestacije bolesti šaka, stopala i usta

Atipičan HFMD ima 4 različite prezentacije:

  • Široko rasprostranjene vezikulobulozne lezije

  • Ekcem coxsackium s lezijama koncentriranima u područjima ekcematozne kože

  • Gianotti-Crosti tipa osip (višestruki diskretni, eritematozne "flat-topped" papule simetrično raspoređene na licu, glutealnoj regiji, i ekstenzornim površinama ekstremiteta)

  • Purpurične lezije

Onihomadeza (bezbolno ljuštenje noktiju) je uobičajeno tijekom oporavka. Aseptički meningitis može komplicirati atipične HFMD, ali većina bolesnika se oporavi bez problema.

Infekcija s EV-71 može biti popraćena teškim neurološkim manifestacijama (npr meningitis, encefalitis," poliu-nalik-paraliza"). Pobol i smrtnost su znatno veći s EV-71 nego s Coxsackie A16 ili drugim enterovirusima.

Dijagnoza HFMD je uglavnom klinička.

Liječenje je simptomatsko. To uključuje pedantne mjere oralne higijene (mekom četkicom i ispiranja usne šupljine slanom vodom), prehranu koja ne sadrži kisela ili slana jela, te mjere lokalnog liječenja (Vidi Liječenje stomatitisa).

Tri inaktivirana EV-71 cjepiva su trenutno u razvoju; čine se sigurnima i učinkovitima u sprečavanju HFMD zbog EV-71. Coxsackie A16 cjepiva su također u prekliničkoj fazi istraživanja.